EUROPESE REGELGEVING - 28.01.2021

Vanaf 3 juli 2021 geen plastic bordjes, bestek en rietjes meer

Door Europese regelgeving om de ‘plastic soep’ in de wereld een halt toe te roepen, mag u vanaf 3 juli 2021 geen plastic disposables meer gebruiken. Hoe zit dat? Wat mag nog wel en wat zijn de alternatieven? Waar moet u op letten?

Plastic wegwerpartikelen (disposables)

Vanaf 3 juli 2021 mag u op grond van de Europese regelgeving (CELEX:32019L0904) geen plastic disposables (wegwerpartikelen) voor eenmalig gebruik meer verstrekken. Op deze manier wil men de ‘plastic soep’ in de wereld een halt toeroepen, omdat dergelijke producten verantwoordelijk zijn voor 70% van het zwerfvuil op zee. Door het langzame afbraakproces hoopt het plastic zich op in zeeën, oceanen en op stranden en wordt het plastic door dieren opgenomen, waardoor het plastic ook in de menselijke voedselketen terechtkomt. Wat wordt er verboden en wat betekent dit voor u?

Wat wordt er verboden? De wet verbiedt dat onder andere plastic wegwerpartikelen die bestemd zijn voor eenmalig gebruik in de handel worden gebracht. Dit betreft:

  • plastic bestek (vorken, lepels, messen, eetstokjes);
  • plastic borden;
  • plastic rietjes;
  • plastic roerstaafjes voor dranken;
  • ballonstokjes;
  • plastic wattenstaafjes;
  • voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen (piepschuim), dat wil zeggen containers, zoals dozen, met of zonder deksel, voor voedingsmiddelen die gereed zijn voor onmiddellijke consumptie ter plaatse of om mee te nemen;
  • drankverpakkingen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, doppen en deksels inbegrepen;
  • drinkbekers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, doppen en deksels inbegrepen.

Ook geen bioplastic disposables. Voor de hiervoor genoemde producten is het per 3 juli 2021 ook verboden om bioplastic varianten te verkopen.

Oxo-degradeerbaar plastic. Daarnaast verbiedt de wet het in de handel brengen van alle producten die gemaakt zijn van oxo-degradeerbaar plastic. Dit is plastic waar chemische additieven aan zijn toegevoegd dat vanzelf uiteenvalt als het in aanraking komt met uv-licht, zuurstof of warmte. Dit wordt veel gebruikt voor tassen, flessen en labels.

Alternatieven?

Gebruikt u disposables, dan zijn er natuurlijk wel wat alternatieven verkrijgbaar. Welke alternatieven voor u het beste zijn, is natuurlijk afhankelijk van uw bedrijfsvoering, de prijs, e.d. Bekijk de infographic alternatieven (SUP-richtlijn).

De infographic Single Use Plastics (SUP-richtlijn) vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 24, nr. 20.

Waar moet u rekening mee houden? Wij geven u een aantal tips om rekening mee te houden:

  1. houd er rekening mee dat de kosten van non-food door de alternatieve producten kunnen stijgen. Bereken deze kosten door in uw prijzen;
  2. ook voor meeneem- en afhaalmaaltijden kunt u een eventuele prijsopslag overwegen;
  3. huurt u aparte containers voor wegwerpplastic, check dan of u deze in juli 2021 kunt opzeggen of overweeg om een kleinere container te huren.

Statiegeldsysteem. Ook komt er per 1 juli 2021 een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes. Zo komt er op flesjes van minder dan één liter een statiegeld van € 0,15. Tip. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen. Let op. De door u betaalde statiegelden bij de groothandel of leverancier moet u eveneens aan de klant doorberekenen.

Download de SUP-richtlijn om te zien welke disposables vanaf 3 juli 2021 niet meer zijn toegestaan en welke alternatieven er zijn. Vergeet niet de extra kosten door te berekenen aan de klant en sla geen grote voorraden meer in voor de ingangsdatum.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01