Aandachtspunten voor als u gaat samenwerken …
Advies van or of anderen?
Medezeggenschap. Als u 50 of meer personeelsleden in dienst heeft, bent u verplicht een ondernemingsraad (or) in te stellen. U bent dan verplicht advies over uw voorgenomen samenwerking te vragen aan de or. Let op. Een besluit om te gaan samenwerken, is altijd adviesplichtig, ook als er geen sprake is van een overname.
De vakbonden … Afhankelijk van de vorm van de samenwerking moet u ook de vakbonden raadplegen. Tip. Check de cao die op uw organisatie van toepassing is. Veel cao’s bevatten namelijk een bepaling over uw verplichtingen in dit soort situaties.
Als er activiteiten worden overgenomen
Overgang van onderneming. Bij een samenwerking gaan bepaalde activiteiten soms over van bijv. uw organisatie naar een andere organisatie of andersom. In dat geval kan er sprake zijn van een zogenaamde ‘overgang van onderneming’. Let op. Hiervan kan ook sprake zijn als bepaalde activiteiten, bijv. facilitaire activiteiten, worden ondergebracht in een separate vennootschap.
Voorwaarden. Er is in de regel sprake van een overgang van onderneming als een zelfstandig onderdeel (‘economische eenheid’) van uw organisatie op basis van een overeenkomst overgaat naar een andere partij en daarbij haar eigen identiteit behoudt. Of hiervan sprake is, moet worden beoordeeld aan de hand van ‘alle omstandigheden van het geval’. Tip. Als er sprake is van een arbeidsintensieve sector, is de overgang van een wezenlijk deel van het personeel een indicatie dat er sprake is van een overgang van organisatie.
Medewerkers verhuizen mee … Als er sprake is van een overgang van onderneming, gaan de arbeidsovereenkomsten van de werknemers op wie deze overgang betrekking heeft, van rechtswege over naar de verkrijgende partij. Dit betekent dat de laatste partij alle rechten en verplichtingen uit deze arbeidsovereenkomsten moet respecteren. Let op. Dit kan betekenen dat er conflictsituaties kunnen ontstaan tussen het oude en het nieuwe personeel op het gebied van bijv. de arbeidsvoorwaarden, de toepasselijke cao of de pensioenregeling.
Medewerkers uitlenen
Detachering. Samenwerking kan ook betekenen dat personeelsleden aan een andere organisatie ter beschikking wordt gesteld. Deze detachering wordt niet alleen vastgelegd in individuele detacheringsovereenkomsten met de betrokken werknemer(s), maar ook in een zogenaamde ‘raamovereenkomst’ tussen de vennootschappen. Hierin worden de overkoepelende afspraken schriftelijk vastgelegd. Tip. Denk aan afspraken over de arbeidsvoorwaarden, werkgeversaansprakelijkheid en omgegaan met ziekte van een werknemer. Let op. Als u personeelsleden detacheert, bent u verplicht deze detacheringsactiviteiten vast te leggen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
En de patiënten?
Cliëntenraad. Als u - al dan niet in een samenwerkingsverband - aan meer dan tien natuurlijke personen zorg verleent, bent u verplicht een cliëntenraad in te stellen. Een samenwerking kan op dit punt dus voor een belangrijke wijziging zorgen. Tip. Ambulante instellingen of instellingen bij wie de zorg niet door medische specialisten wordt verricht of bij wie de zorg bestaat uit het leveren van persoonlijke verzorging, begeleiding en verpleging, hoeven pas een cliëntenraad in te stellen als ze aan meer dan 25 natuurlijke personen zorg verlenen.