Werknemersparticipatie, mogelijkheden en verschillen
Aandelen of certificaten?
Zeggenschap behouden. Veel ondernemers vinden het prima om werknemers te laten meedelen in het succes van het bedrijf, maar willen wel graag zelf alle zeggenschap houden.
Certificaten. Het werken met certificaten is dan een prima mogelijkheid. Bij certificaten worden aandelen overgedragen aan een stichting waarvan de huidige aandeelhouder de bestuurder is. De stichting geeft certificaten uit die recht geven op bijv. dividend, maar waaraan geen stemrecht is verbonden. Dat blijft achter bij de stichting. Tip. Certificaathouders profiteren daardoor wel mee van het financiële succes van het bedrijf, maar hebben geen zeggenschap.
Fiscale gevolgen. Als werknemers een zakelijke prijs betalen voor de aandelen of certificaten, is er geen loonvoordeel op het moment van aankoop. Na de aankoop vallen de aandelen of certificaten in box 2 (als het belang groter is dan 5%) of in box 3.
Hoe tuigt u dit op?
Koopsom schuldig blijven. Vaak hebben werknemers niet het geld om aandelen of certificaten te kopen. Er kan dan een (personeels)lening gesloten worden, zodat de koopsom schuldig wordt gebleven. Let op. Maar vaak vinden werknemers dat geen fijne gedachte. Als het misgaat met het bedrijf, blijven zij immers met een schuld achter.
Werknemersopties. Er kan ook gekozen worden voor werknemersopties. De werknemers krijgen dan het recht om in de toekomst aandelen of certificaten te kopen tegen de waarde op dit moment.
Voordeel bij uitoefening belast. Het voordeel dat de werknemers behalen als ze de optie uitoefenen, wordt belast als loon.
Speciale regeling innovatieve start-ups
Vrijstelling. Sinds 2018 geldt er een fiscaal voordelige regeling voor aandelenopties voor innovatieve start-ups. Deze regeling komt er kort gezegd op neer dat bij het uitoefenen van de optie niet het volledige voordeel wordt belast, want 25% daarvan (met een maximum van € 12.500 per werknemer) is vrijgesteld van belasting. Let op 1. De werkgever moet wel op het moment van toekennen een S&O-verklaring voor starters hebben. Let op 2. De uitoefening van de opties moet plaatsvinden in de periode tussen 12 en 60 maanden na toekenning.
Nieuw wetsvoorstel
Uitstel belastingheffing. Start-ups hebben vaak niet de mogelijkheid om hoge lonen te betalen aan werknemers. Door aandelenopties toe te kennen aan werknemers, kunnen de werknemers participeren in de start-up, de doorgroei en waardeontwikkeling van het bedrijf. Maar als werknemers de opties uitoefenen en aandelen of certificaten krijgen, hebben ze geen contanten om de belasting te betalen. Voorgesteld wordt nu om de belastingheffing uit te stellen tot het eerste moment waarop de aandelen of de certificaten verkocht kunnen worden. De werknemer kan dan een deel verkopen om de verschuldigde belasting mee te betalen. Deze regeling geldt niet alleen voor start-ups, maar voor alle ondernemingen.
Wetsvoorstel moet nog worden ingediend. Dit wetsvoorstel moet nog ingediend worden bij de Tweede Kamer, dus het is nog lang niet zeker dat dit ingevoerd wordt.