RECHT VAN DE WERKPLEK - 05.07.2005

Werknemer zit vast, u ook?

Op een ochtend verschijnt één van uw werknemers niet op het werk. U belt hem thuis op, maar krijgt geen gehoor. Dan komt u ter ore dat hij vastzit. Wat doet u?

Automatisch einde? Uw werknemer zit in het gevang in plaats van op zijn werkplek. Eén van de eerste vragen die bij u in dit soort situaties op­komt, is of de arbeidsovereenkomst nu meteen beëindigd is. Let op. Door het ‘vastzitten’ van uw werk­nemer eindigt de arbeidsovereenkomst niet au­tomatisch. U moet als werkgever wel meteen vanaf het begin daadkrachtig en alert optreden om u zo veel mogelijk ellende en geld te besparen. Hoe dan?

Reden voor ontslag op staande voet?

Alleen als het strafbaar feit aanleiding geeft tot een ontslag op staande voet, is het mogelijk de ar­beidsovereenkomst meteen te beëindigen op het mo­ment dat u hoort dat uw werknemer vastzit. Neem daarom direct contact op met uw werknemer, zijn familie en eventueel zijn advocaat. Het is zaak te achterhalen waarvoor uw werknemer vast­zit. Let op. Er wordt niet makkelijk aangenomen dat er sprake is van een dringende reden die ont­slag op staande voet rechtvaardigt. Ga dus na of er sprake is van een dringende reden. Als uw werk­­nemer later zijn ontslag aanvecht en er is geen dringende reden, moet u hem gewoon over al die tijd loon uitbetalen.

Dringende reden. Het zal moeten gaan om een strafbare handeling die op enigerlei wijze verband houdt met de arbeidsrelatie tussen u en uw werknemer. Bijvoorbeeld het onder invloed van alcohol en drugs rijden in een bedrijfsauto (Kantonrechter Rotterdam, zaaknr. 613843). Of het stelen van be­drijfseigendommen, zoals een postbode die een stempel had gestolen (Rechtbank Maastricht, zaaknr. 99902). Let op. Indien er sprake is van een dringende reden, eindigt de arbeidsovereenkomst nog niet automatisch. U dient uw werknemer zelf op staande voet te ontslaan. Tip. Aangezien uw werknemer moeilijk te bereiken zal zijn, is het raadzaam hem meteen schriftelijk zijn ontslag mee te delen. Stuur de brief aangetekend naar zijn huisadres en naar zijn advocaat.

U gaat natuurlijk niet (stil)zitten …

Geen aanleiding voor ontslag op staande voet? Schort dan onmiddellijk het loon van uw werknemer op. De leus ‘geen arbeid, geen loon’ gaat hier helemaal op, het begaan van strafbare feiten door uw werknemers behoort im­mers niet tot de risicosfeer van u als werkgever. Let op. Als u het loon niet officieel schriftelijk op­schort, heeft uw werknemer grote kans om bij de kantonrechter alsnog suc­cesvol loon van u te vo­r­de­ren.

Tip. Deel uw werk­nemer zo snel mogelijk schriftelijk mee dat zijn loon is opgeschort. Stuur deze brief naar zo veel mo­gelijk bekende adressen, in ie­der geval naar zijn woonadres en zijn advocaat.

Na vrijlating wilt u hem niet meer?

U heeft niet voldoende reden voor ontslag op staan­de voet? En u wilt voorkomen dat uw werk­ne­­mer na zijn vrijlating weer bij u komt werken? Beëindig dan de ar­beidsovereenkomst op voorhand. Dit kan op twee manieren: via de kantonrechter of via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Let op. Gaat u naar de kantonrechter, dan is het wel zaak een veroordelend vonnis te hebben, an­ders zal de rechter niet ontbinden.

De slagingskans bij de rechter of het CWI zal af­han­gen van zaken als de ernst van het vergrijp, de om­vang van uw on­der­neming en de houding van uw werknemer en u als werkgever.

Tip. Indien u van het begin af aan voortvarend actie on­­derneemt en gemotiveerd duidelijk maakt dat te­rugkeer van uw werknemer onmogelijk is, staat u veel sterker in een beëindigingprocedure.

Als het écht gaat om een dringende reden, mag u de werknemer op staande voet ontslaan. Schort de loonbetaling in andere gevallen officieel op en deel dat schriftelijk mee aan uw werknemer én aan zijn advocaat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01