GOED OM TE WETEN - 30.08.2005

Geen BTW over mobieltje van de zaak?

Een beslissing van het Hof van Justitie te Straatsburg (nr. C-434/03) maakt duidelijk dat onze Nederlandse BTW-wetgeving gedeeltelijk strijdig is met de richtlijnen van de Europese Unie (en dus ongeldig).

Geen BTW afdragen? Wanneer een bedrijf spullen aanschaft die zo­­wel zakelijk als privé worden gebruikt, dan kan de BTW volgens de Ne­­derlandse regels slechts ge­­deeltelijk worden teruggevraagd. Volgens het Europese stelsel zou de BTW eerst volledig kunnen worden teruggevraagd, waarna vervolgens over het privé-gebruik weer BTW moet worden afgedragen.

Gevolg van deze rechterlijke beslissing is dat nu wel alle BTW bij aanschaf kan worden teruggevraagd, op basis van het Europese recht. Maar … dat er géén BTW over privé-gebruik behoeft te worden afgedragen, omdat de Nederlandse regels ontbreken. Dit geldt in ieder geval voor spullen die ondernemers zakelijk en privé gebruiken.

Ook voor personeelsvoorzieningen? Of het ook geldt voor spullen van de zaak die werknemers privé gebruiken is onduidelijk. Er zullen ongetwijfeld nieuwe procedures volgen. Wij raden u aan om voorlopig alle BTW terug te vragen over aankopen die ook privé gebruikt worden. Bijvoorbeeld een telefoontoestel, een computer of een fiets die de werknemer ook privé gebruikt. Let op. Deze gunstige rechtspraak heeft géén betrekking op ‘kosten’, alleen op ‘investeringen’.

Niet voor auto. Wat betreft ‘de auto van de zaak’ kunt u zich niet op dit nieuwe arrest beroepen. Want (alleen) voor de auto van de zaak heeft Nederland wel specifieke BTW-regels inzake privé-gebruik opgesteld.

Zolang de wet niet is aangepast, raden we u aan om de BTW inzake spullen die werknemers ook privé gebruiken, volledig in aftrek te brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01