ARBEIDSTIJDEN - 30.08.2005

Chef, ik wil graag méér werken!

Werktijdvermindering kent u wel. Maar nu eens het spiegelbeeld: uw werknemer wil juist méér werken en beroept zich daarbij op de wetgeving. Hoe moet u dat aanpakken? Wat als u minder dan tien werknemers in dienst heeft?

Mag het ietsje meer zijn? Werktijdvermindering kennen we al sinds de invoering van de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) en in veel gevallen kunt u zo’n verzoek niet afwijzen. Maar wat nu als uw parttimer graag méér uren wil gaan werken, bijvoorbeeld omdat haar man al een tijd werkloos is?

Recht op meer uren? De WAA regelt niet alleen het verzoek van de werknemer om minder te werken, maar ook de aanvraag om méér te werken. Let op. Als u het verzoek om meerwerk af wilt wijzen, moet u zwaarwegende bedrijfsbelangen noemen. Tip. Als uw werknemer nog géén jaar bij u in dienst is, mag u op die grond sowieso af­­wijzen. Uw werknemer mag slechts eenmaal per twee jaar zo’n verzoek bij u indienen.

Minder dan tien werknemers? Die bepaling (uit de WAA) dat u in principe aan een verzoek om meerwerk moet meewerken, is niet van toepassing als u minder dan tien werknemers heeft. Dan moet u zelf een regeling treffen voor werknemers die meer of minder willen werken, maar de wet zegt niet wat en hoe dat moet. Tip. Vertel uw werknemer dat meer of minder werken in principe bespreekbaar is. Daarmee heeft u een regeling zonder concrete toezeggingen te doen.

Redenen om af te wijzen

De WAA noemt zelf een aantal gevallen waarin u mag weigeren:

• u heeft te weinig werk;

• het is financieel onverantwoord;

• het is organisatorisch niet haalbaar.

Is er wel werk? Om uw werknemer voor meer uren in aanmerking te laten komen, moet er op de eerste plaats structureel voldoende werk voorhanden zijn in de functie van uw werknemer. Bijvoorbeeld als u een vacature voor dezelfde functie heeft of als iemand met dezelfde functie minder gaat werken.

Wanneer u aan kunt tonen dat u de vrijvallende werkzaamheden op een efficiën­tere manier kunt doen, heeft u eveneens een sterk argument om een verzoek om meerwerk af te wij­zen.

Hoe functioneert de werknemer? Misschien wilt u het verzoek afwijzen om redenen die de werknemer zelf betreffen. Hij functioneert niet goed of is vaak ziek. Als u dit kunt aantonen met bijvoorbeeld functioneringsgesprekken, is ook die motivatie voldoende.

Let op. Voordat u instemt en het contract wijzigt, is het ook verstandig te kijken naar het ziekteverzuim in het algemeen. Is uw werknemer vaak ziek of is ze ziek geweest en kan de oorzaak makkelijk terugkeren bij een zwaardere werkbelasting? Neem dat in uw overweging mee.

Hoeveel tijd heeft u? U heeft drie maanden om het verzoek schriftelijk en beargumenteerd te beantwoorden. Reageer altijd binnen die termijn, want anders wordt verondersteld dat u akkoord bent gegaan (aldus de wet).

Er zijn alternatieven

Natuurlijk kunt u samen afspreken dat u het eerst op proef wilt proberen. Tip. Kijk in die periode kritisch of werkresultaten naar wens zijn. Beperk de proef tot maximaal drie maanden om een claim op meer uren op basis van het gewerkte aantal uren te voorkomen.

Wellicht kunt u ook een afspraak met de werknemer maken over een variabel aantal uren of kunt u de te werken dagen in uw voordeel wijzigen.

Heeft u minder dan tien werknemers, dan mag u zelf regels opstellen als het gaat om verzoeken om meerwerk (of minder werk). Bij tien of meer werknemers moet u binnen drie maanden gemotiveerd beslissen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01