WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 25.08.2005

Besluit beroep in belastingzaken

Sinds 1 januari 2005 gaat u in belastinggeschillen niet langer rechtstreeks naar het gerechtshof, maar gaat u eerst naar de rechtbank. Wat mag de fiscus dan?

Wat is nieuw geregeld?

Tweede rechter. Er is een tweede rechter in de fiscale be­­roepsprocedure ingebracht, die ook naar de feiten kijkt. Niet alleen voor de belastingplichtigen is dit nieuw, maar ook voor de Belastingdienst. Het is handig om te weten wat de tegenpartij for­meel wel en niet mag. Dit kunt u lezen in een nieuw Besluit van de Staatssecretaris van Financiën: het Besluit beroep in belastingzaken 2005 (nr. CPP2005/1077M).

U kunt dit Besluit downloaden via http://belastingen.indicator.nl (BT 10.12.04) of opvragen via fax 0492 - 59 31 11.

Wat staat erin? Het Besluit behandelt 1. het maken van bezwaar tegen een beschikking van een inspecteur of ander overheidsorgaan; 2. het in­­stellen van beroep bij de rechtbank; 3. het in­stellen van hoger beroep bij het gerechtshof; 4. het instellen van cassatie bij de Hoge Raad; 5. het stellen van ‘prejudiciële’ vragen van een van de rechterlijke colleges genoemd onder 2, 3 of 4. Voor elke fase afzonderlijk is aangegeven wanneer de inspecteur moet reageren op stellingen van de belastingplichtige, hij een collega moet raadplegen, hij proceskosten moet vergoeden, enz.

De fasen 1 tot en met 4 hoeven niet altijd te worden doorlopen. Het Besluit geeft ook aan wanneer de inspecteur een verzoek om de bezwaarschriftprocedure over te slaan (om zo direct beroep bij de rechtbank in te kunnen stellen), kan toestaan.

Tip. Dit kan als al een zodanig uitvoerige gegevensuitwisseling tussen de inspecteur en u is geweest, dat de bezwaarschriftenprocedure daaraan vrijwel niets meer kan toevoegen, terwijl duidelijk is dat de aanslag nog altijd bestreden wordt.

Niet. Direct beroep kan niet als het bezwaar is gericht tegen het niet tijdig nemen van een besluit (fictief besluit) en als er een ‘meerpartijengeschil’ speelt en niet alle bezwaarschriftmakers het overslaan van de bezwaarprocedure willen. Ook geeft het Besluit regels over het vergoeden van griffierecht, proceskosten, schadevergoeding, enz.

Zelf. Nieuw voor de inspecteur is dat hij nu zelf in hoger beroep kan gaan. Stel, u dient een bezwaarschrift in tegen een aanslag. De inspecteur wijst het af. U gaat in beroep en komt nu bij de rechtbank terecht. U gaat uw gelijk te halen. De inspecteur verliest grandioos en gaat af als een gieter voor de rechter. U heeft uw gelijk gehaald en de aanslag wordt verminderd door de rechter.

Eerherstel.De inspecteur komt met nieuwe feiten en argumenten en bij het gerechtshof krijgt hij ge­­lijk. U heeft twee instanties gehad, een hoop geld uit­­gegeven en dat terwijl de inspecteur niet eerder zijn werk goed gedaan heeft. Wat zegt het Besluit nu? Volgens het Besluit moet een collega van de in­­specteur toetsen of het beroep haalbaar is. Dat is vrij vaag. Tip. Wij adviseren u (los van de werkingsfeer van dit Besluit) in dit soort gevallen toch een proceskostenvergoeding bij de rechter te claimen. Dit omdat de fiscus steken heeft laten vallen bij zijn werk waardoor u bent benadeeld.

Waarvoor bent u wel beschermd?

Tip. Als een inspecteur afwijkt van de regels in het Besluit kunt u zich vaak op het standpunt stellen dat hij daarmee in strijd handelt met de beginselen van behoorlijk procesrecht. Denk vooral aan het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel.

Voorbeeld. Als u een beroepschrift intrekt omdat u bij nader inzien denkt uw gelijk niet te kunnen halen, en u heeft de inspecteur door het snel in te trekken weinig werk bezorgd, dan kan de in­­specteur op basis van het Besluit uw griffierechten vergoeden. Tip. Als hij dit niet doet, kunt u dit aanvechten, doordat u aan het Besluit het gerechtvaardigd vertrouwen heeft kunnen ontlenen dat het griffierecht zou worden vergoed!

Als een inspecteur afwijkt van de regels in het Besluit kunt u vaak met succes stellen dat hij daarmee in strijd handelt met de beginselen van behoorlijk procesrecht (vooral het vertrouwens- en gelijkheidsbeginsel).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01