ARBEIDSOVEREENKOMST - 30.08.2005

Tijdelijk contract verlengen?

U wilt het jaarcontract van uw werknemer verlengen. Moet u dan weer een jaarcontract afspreken? Of kan dat ook een contract voor een half jaar zijn? En mag u weer een proeftijd afspreken? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Werknemer Janssen heeft nu een contract voor bepaalde tijd, voor de duur van een jaar. Dat jaar is nu bijna afgelopen en zijn werkgever Pietersen wil het contract verlengen. Maar niet weer voor een jaar, maar nu voor een half jaar. Mag dat?

U mag het zelf weten!

Regelmatig krijgen wij vragen van abonnees over het verlengen van contracten voor bepaalde tijd. Hoe lang mag zo’n contract verlengd worden? En waar moet op gelet worden? Reden voor ons om de belangrijkste zaken voor u op een rijtje te zetten.

Een jaar, dan een half jaar, dan … Wanneer u een contract voor bepaalde tijd verlengt, mag u in principe zelf weten voor welke periode u dat doet. Het is dus niet zo dat na een jaarcontract weer een jaarcontract moet volgen. Het volgende contract mag bijvoorbeeld best een contract voor een half jaar of bijvoorbeeld een contract voor twee jaar zijn. U mag dus zelf bepalen hoe lang het volgende contract gaat duren. Kwestie van ‘onderhandelen’ met uw werknemer dus.

Begin wel op tijd. Heeft u een opzegtermijn afgesproken voor het tijdelijke contract? Of staat zo’n opzegtermijn in uw CAO? Begin dan ruim voor aanvang van die opzegtermijn te ‘onderhandelen’ met uw werknemer over de duur van het volgende contract. Tip. U staat dan sterker, want uw werknemer loopt het risico dat u hem alsnog laat gaan als hij niet akkoord gaat.

Maar houd dit goed in de gaten …

Er zijn wel twee zaken die u goed in de gaten moet houden bij het verlengen van een tijdelijk contract. Wilt u dat het nieuwe contract korter of juist langer duurt dan het vorige? Dan moet u op tijd actie ondernemen. Let op. Blijft uw werknemer doorwerken na afloop van het huidige contract? Dan geldt volgens de wet namelijk dat het arbeidscontract ‘vanzelf’ voor dezelfde duur en onder dezelfde voorwaarden is voortgezet (met een maximum van één jaar). Houd dus goed de einddatum van het huidige contract in de gaten.

Niet te veel of te lang? Een tweede punt van aandacht is of uw werknemer door de verlenging van het contract automatisch een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Hoe zat het ook alweer?

U mag maximaal drie tijdelijke contracten na el­­kaar afsluiten met uw werknemer. Het vierde tijdelijke contract wordt volgens de wet vanzelf ‘omgezet’ in een contract voor onbepaalde tijd.

Te lang gewerkt? Bovendien ontstaat er vanzelf een contract voor onbepaalde tijd als uw werknemer in totaal langer dan drie jaar bij u in dienst is. Stel, uw werknemer heeft nu een contract voor 1½ jaar. U wilt dat verlengen met een tijdelijk contract voor twee jaar. Dat kan niet. Want dat contract voor 2 jaar ‘verandert’ na 1½ jaar al in een contract voor onbepaalde tijd. In dit geval is het dus verstandiger om een contract voor 1½ jaar aan te bieden. Tip. Ga dus na of de termijn waarmee u het contract verlengt binnen de drie jaar valt.

En hoe zit het met de proeftijd?

Mag u eigenlijk weer een proeftijd afspreken wanneer u het contract van uw werknemer verlengt? Het antwoord is: nee. Bij het verlengen van het contract voor bepaalde tijd mag u niet weer opnieuw een proeftijd afspreken. De gedachte hierachter is dat een proeftijd geldt als ‘kennismakingsperiode’. Daarom kan een proeftijd alleen in het eerste contract worden afgesproken.

U mag zelf weten met welke termijn u het tijdelijke contract van uw werknemer verlengt. Houd wel goed in de gaten dat er niet ‘vanzelf’ een vast contract ontstaat. Opnieuw een proeftijd afspreken kan niet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01