Een jas krijgen?
U kunt als werkgever onbelast werkkleding geven aan uw werknemers. Wat heeft de hoogste rechter nu daarover beslist? Wat is fiscaal veilige werkkleding?
Werkkleding onbelast? Fiscaal bekeken kunt u alswerkgever een onbelaste vergoeding geven voor werkkleding als er sprake is van: 1. werkkleding die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen, of 2. werkkleding die is voorzien van één of meer duidelijk zichtbaar aan de werkgever gebonden beeldmerken (logo’s) met een oppervlakte van tezamen ten minste 70 cm².
Welke logo-eis? De Hoge Raad, (nummer 40.097) heeft beslist dat de eis van 70 cm² geldt pér kledingstuk. Is de werkkleding dus bijv. een shirt plus broek, dan moeten beide zijn voorzien van logo’s van ten minste 70 cm².
Gewone jas met logo ook werkkleding? Afgelopen maart moest de Hoge Raad oordelen in een nieuwe zaak (nummer 40.770) waarin een werkgeefster bij een kerstpakket ook een jas aan haar werknemer verstrekte met een logo van meer dan 70 cm². De werkgeefster gaf al meteen toe dat de jas niet voldeed aan het hierboven genoemde fiscale vereiste dat de kleding uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt was om tijdens de dienstbetrekking te dragen. Maar dat maakte volgens de werkgeefster fiscaal bekeken niets uit. Er werd immers wel voldaan aan het in (dit advies al onder 2 genoemde) ‘logovereiste’. En daarom kon zij, zo dacht zij, de jas onbelast geven.
De mening van de hoogste rechter
Helaas was de Hoge Raad het niet met de werkgeefster eens. Volgens de Hoge Raad moet er eerst bekeken worden of er eigenlijk sprake is van werkkleding. Dus kleding die bedoeld is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Pas daarna speelt de vraag of de kleding onbelast mag worden vergoed of verstrekt op grond van één van de twee reeds genoemde vereisten.
Zo zal een bodywarmer verstrekt aan de bij een tuiniersbedrijf werkzame tuiniers, voor die tuiniers van pas komen bij een behoorlijke vervulling van hun dienstbetrekking. Dat zal echter niet het geval voor de boekhouder die bij datzelfde tuiniersbedrijf werkzaam is. Voor de tuiniers is dus sprake van werkkleding, terwijl dat niet het geval is voor de boekhouder. De aan de tuiniers verstrekte bodywarmer zal wellicht niet uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt zijn om tijdens het werk te worden gedragen. Worden er echter één of meer logo’s op geplaatst van in totaal meer dan 70 cm², dan kan er toch een onbelaste verstrekking plaatsvinden. De bodywarmer voor de boekhouder zal nooit onbelast als werkkleding gegeven kunnen worden, want het is voor hem helemaal geen werkkleding.
Belast want beloning. De werkgeefster had zelf al toegegeven dat er geen sprake was van echte werkkleding. En daarom was er volgens de rechter dus klip en klaar een belast beloningsvoordeel. De winkelprijs van die jas wordt dan bij het belaste loon van de werknemer geteld.
Moraal van dit verhaal
Volgens de rechter kunt u kleding dus niet onbelast aan uw werknemers verstrekken vanwege het enkele feit dat u daarop één of meerdere logo’s van in totaal meer dan 70 cm² plaatst. Er moet eerst sprake zijn van kleding die voor het werk wordt gebruikt. Tip. Zorg dat u met een goed verhaal richting fiscus kunt aantonen dat kleding die u aan uw werknemers geeft voor het werk bestemd is (dient ter behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking). Zet er ook nog één of meer grote logo’s op van in totaal minstens 70 cm². Daarmee staat u fiscaal sterk. Tip. U bent ‘fiscaal vrij’ om het logo van uw bedrijf zelf vast te stellen. Dat mag ook de kop van uw lievelingshond zijn!