PENSIOEN - 18.05.2006

Is inkopen van dienstjaren wel zakelijk?

Pensioen in eigen beheer. Als directeur-grootaandeelhouder (hierna DGA) kunt u uw pensioen bij uw eigen B.V. opbouwen. De combinatie van een aftrekpost in de B.V., zonder belasting- of premieheffing bij de DGA, en zonder dat de B.V. daadwerkelijk premie hoeft te betalen, heeft de vorming van pensioen in eigen beheer populair gemaakt. De aanspraak moet wel passen binnen de pensioendefinitie uit de Wet op de loonbelasting.

Inkoop oude dienstjaren

De wet biedt de mogelijkheid om oude diensttijd (ook van perioden waarin de DGA nog geen DGA was) in te bouwen in de pensioentoezegging bij de eigen B.V.; zogenaamde ‘inkoop van dienstjaren’.

Daardoor worden de pensioenrechten ineens, vaak substantieel, verbeterd. De kosten van een dergelijke inkoop kunnen, mits de inkoop zakelijk verantwoord is, als aftrekpost worden opgevoerd. Zie ook T&A Belastingen, jg. 9, nr. 18, p. 4, 18.11.2004.

Nu de inkoop van dienstjaren in de wet- en regelgeving is verankerd, kan de Belastingdienst hier in beginsel niets op afdingen. Waar de fiscus wel over kan twisten, is de vraag of deze bedrijfslast wel of niet aftrekbaar is.

Zakelijk verantwoord?

Recent Besluit. In een recent Besluit benadrukt de staatssecretaris nog eens dat aftrek van de inkooplast alleen aan de orde is als dit voor de B.V. zakelijk verantwoord is. Verder stelt de staatssecretaris dat de zakelijkheid in ieder geval niet ter discussie staat als voor elk dienstjaar maximaal één extra dienstjaar wordt ingekocht.

Let op. Afgaande op dit Besluit zou men geneigd kunnen zijn de inkoop van extra dienstjaren te matigen. Indien u dat overweegt, moet u echter beseffen dat aan de Belastingdienst slechts een gering toetsingsrecht toekomt waar het de zakelijkheid van kosten betreft.

Toetsingsrecht fiscus. De Hoge Raad heeft namelijk reeds in 1955 beslist dat als de overwegingen zakelijk zijn, de fiscus niet meer mag beoordelen of de kosten ook zakelijk verantwoord zijn. Dit beginsel wordt slechts voor een specifieke categorie genuanceerd.

Niet aftrekbaar zijn namelijk de kosten die, gelet op hun omvang, in een dusdanige wanverhouding staan tot de zakelijke belangen van de onderneming dat geen redelijk denkend ondernemer ze voor zijn rekening had genomen.

Deze uitzondering komt in de rechtspraak echter slechts zelden voor.

Bewijslast

Met de inkoop van dienstjaren kan een behoorlijke bedrijfslast gemoeid zijn. Het is daarom van belang te weten of de fiscus deze aftrekpost accepteert. Volgens vaste rechtspraak rust de bewijslast ten aanzien van de zakelijke overwegingen voor de inkoop op de B.V.

Toch zal dit geen al te lastige opgave zijn; de B.V. heeft er normaal gesproken alle belang bij u goed te belonen voor uw inspanningen en voor de bijdrage die u daarmee geeft c.q. heeft gegeven aan de winst van de B.V.

Let op. Mogelijk dat hooguit geen redelijk denkende B.V. vanuit een structurele verliespositie voor tonnen aan extra pensioen zou toezeggen aan een DGA, die jaar na jaar de toestand van de B.V. niet ten goede weet te keren.

Al met al hoeft u niet al te zeer te vrezen voor aftrekbeperkingen, zolang u de bedrijfseconomische realiteit maar niet uit het oog verliest.

U kunt het besproken Besluit downloaden van http://belastingen.indicator.nl (code BT 11.08.06).

Door de inkoop van oude dienstjaren kunnen uw pensioenrechten ineens, vaak substantieel, worden verbeterd. De extra pensioendotatie kan, mits de inkoop zakelijk verantwoord is, bij de B.V. als aftrekpost worden opgevoerd.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01