ZIEKTE - 04.07.2006

Gezond op uw kosten?

Stel, uw werknemer wil in het kader van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) graag een algemene gezondheidscheck. Bent u verplicht dat te geven? Maar daarvoor kunnen ze toch ook naar hun eigen huisarts gaan?

Uw mening? Met de introductie van de nieuwe richtlijnen voor het PMO (zie ook T&A Personeel, jg. 11, nr. 14, p. 7, 23.05.2006) kan onder andere ook aandacht besteed worden aan het meten van niet-werkgerelateerde risico’s (zoals overgewicht, bloeddruk, etc.). U vindt echter dat uw werknemers hiervoor ook een afspraak met de huisarts kunnen maken. Mag u het verzoek om een algemene gezondheidscheck als inhoud voor een PMO weigeren? U bent toch verplicht om hen een PMO aan te bieden en te betalen.

Hoezo de werkgever betaalt?

Hoe voorkomt u dat werknemers zich op uw kosten gratis grondig medisch laten ‘doorlichten? De (Arbo)wet gaat uit van een relatie tussen gezondheid en werk. Tip. U bent als werkgever niet verplicht niet-werkgerelateerde onderzoeken in het kader van een PMO te bekostigen. Bepaal van tevoren wel wat de toegevoegde waarde voor u of uw werknemers zou kunnen zijn.

Als het niet aannemelijk is dat bijv. uw secretaresse door het verrichten van beeldschermwerk een groter risico heeft op het krijgen van hart- en vaatziekten, bent u dus niet verplicht haar een bloeddruk- en/of cholesterolmeting op uw kosten te laten ondergaan.

Maar wanneer wel? Maar hoe bepaalt u dan wel wat de inhoud van een PMO moet zijn?

In de eerste plaats moet u zich afvragen of er binnen uw bedrijf functies zijn waaraan wettelijke eisen worden gesteld ten aanzien van medische geschiktheid. Dit geldt bijv. voor duikers of voor brandweermannen.

Ook moet u zich afvragen of uw werknemers werken met gevaarlijke stoffen zoals asbest of dat ze werken in een lawaaivolle omgeving (>80 dBa). Let op. Dan heeft u te maken met verplichte periodieke keuringen. Tip. Vaak kunt u dergelijke verplichte keuringen ook terugvinden in de cao (als u die heeft natuurlijk) van uw branche.

Raadpleeg ook uw RI&E. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) geeft u ook een goed beeld van de belangrijkste gezondheidsrisico’s in uw bedrijf. Tip. Vaak staat in de RI&E (mits door externen opgesteld) zelfs PMO-(voorheen PAGO)advies opgenomen.

Kunt u eigen belang hebben?

Ja. Redenen zoals een hoog ziekteverzuim, een hoge gemiddelde leeftijd of gewoon goed werkgeversschap kunnen voor u aanleiding zijn uw werknemers een PMO aan te bieden.

Wie beslist dat? Wie beslist uiteindelijk of een PMO wordt uitgevoerd? De directie van een bedrijf neemt de beslissing om over te gaan tot voorbereiding en uitvoering van een PMO.

Tip. Betrek de werknemersvertegenwoordiging (als u die heeft) bij het formuleren van doelstellingen. Dit voorkomt misverstanden en verhoogt de betrokkenheid

U wilt daar niet zelf aan. Wat nu?

Vindt u het allemaal te ingewikkeld? Geen nood, u kunt zich dan laten adviseren door een bedrijfsarts of een van de overige arboprofessionals en vrijblijvend een offerte aanvragen. U hoeft uw werknemers dus geen PMO aan te bieden, omdat het moet. Regel het zodanig dat het zinvol is (voor u of uw werknemer)! Tenslotte bent u er bij gebaat als u gezonde en tevreden werknemers in dienst heeft.

Voorkom dat uw werknemers zich gratis (op uw kosten) laten doorlichten. U bent als werkgever niet verplicht niet-werkgerelateerde onderzoeken in het kader van een PMO te bekostigen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01