IN DE PIJPLIJN - BOETE - 28.01.2010

NMa-boete niet aftrekbaar?

Kartelwaakhond. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de afgelopen jaren veel boetes uitgedeeld. Met name de bouwfraude heeft veel publiciteit gekregen. In eerste instantie zou men denken dat alleen hele grote ondernemingen hiermee van doen hebben, maar uit de praktijk blijkt dat ook veel kleinere bouwondernemingen een beperkte boete hebben betaald. In beginsel zijn deze bestuurlijke boetes niet aftrekbaar. Dit is uitdrukkelijk in de wet opgenomen. Desondanks loopt hierover op dit moment een proefprocedure bij de Hoge Raad.

Proefprocedure. De redenering die leidde tot deze proefprocedure is als volgt. De NMa-boete bestaat uit twee delen. Eén deel als boete voor het overtreden van de wet en één deel als boete voor het ‘wederrechtelijk’ verkregen voordeel. Dit laatste deel van de boete zou ondanks de andersluidende wetstekst wel aftrekbaar moeten zijn, omdat over de in eerdere jaren verkregen voordelen ook belasting is betaald.

Advies advocaat-generaal. Inmiddels heeft advocaat-generaal Wattel hierover advies uitgebracht aan de Hoge Raad. Naar zijn mening moet gewoon de wettekst worden toegepast. Ook al hebben deze boetes een voordeelontnemend karakter. Let op. Aangezien in de regel dit advies altijd wordt overgenomen door de Hoge Raad lijkt het erop dat aftrek van NMa-boetes niet zal worden toegestaan. De definitieve uitspraak zal waarschijnlijk nog geruime tijd op zich laten wachten.

Er loopt een proefprocedure bij de Hoge Raad over de aftrekbaarheid van NMa-boetes. In afwachting hiervan is het raadzaam een deel van de boete toch als fiscale aftrekpost op te voeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01