RECHT - 28.01.2010

Tekst overeenkomst wel of niet duidelijk?

De rechter moest oordelen over wat nou precies de bedoeling was van een tekst in een overeenkomst waarin stond dat: “partijen na afwikkeling van de gemaakte afspraken elkaar over en weer ‘finale kwijting’ verleenden”. Wat is nu beslist?

Wat was het geval? Nadat een werknemer ziek was geworden, stelde de werkgever voor om in goed overleg uit elkaar te gaan. Men werd het eens en legde de afspraken vast in een beëindigingsovereenkomst. Over het concurrentiebeding dat de werknemer ook in zijn contract had staan, stond echter niets in de beëindigingsovereenkomst. Wél stond erin dat partijen na afwikkeling van de gemaakte afspraken elkaar over en weer ‘finale kwijting’ verleenden, oftewel: niets meer van elkaar hadden te vorderen. Een maand na de beëindiging van het arbeidscontract wilde de werknemer in dienst treden bij een directe concurrent. De ex-werkgever dreigde de werknemer toen met boetes vanwege het concurrentiebeding.

Wat vond de rechter ervan?

Was dat niet de bedoeling? De werkgever vertelde de rechter dat hij nooit de bedoeling had gehad om afstand te doen van het concurrentiebeding en dat de werknemer dit had moeten begrijpen. In het onderhandelingsgesprek was namelijk helemaal niet over het concurrentiebeding gesproken, mede omdat de werknemer zelf zou hebben gezegd dat hij iets heel anders wilde gaan doen.

Tekst duidelijk. Volgens de rechter was de tekst van de beëindigingsovereenkomst echter dui­­delijk: na het uitvoeren van de afspraken die in de overeenkomst stonden, hadden partijen niets meer van elkaar te vorderen en verleenden zij elkaar finale kwijting. Daar was nog aan toegevoegd dat het de bedoeling was dat partijen na uitvoering van de gemaakte afspraken “eens en vooral ook op het punt van hun mogelijke rechten en verplichtingen juridisch en feitelijk van elkaar afscheid namen”. Volgens de rechter mocht de werknemer uit deze bewoordingen begrijpen dat partijen volledig afscheid van elkaar hadden genomen en dat de werkgever dus geen beroep meer zou kunnen doen op het concurrentiebeding.

Juridische hulp voor uw werknemer. Hoewel de tekst van de beëindigingsovereenkomst al redelijk duidelijk was, kreeg de werknemer ook uitdrukkelijk het voordeel van de twijfel omdat hij geen juridische ondersteuning had, terwijl de werkgever een grote professionele organisatie was. Volgens het Hof Amsterdam (LJN: BJ2741) had de werkgever daarom moeten zorgen dat de overeenkomst voldoende duidelijk was over wat hier wel en niet onder viel. Tip. Het aanbieden van juridische hulp aan uw werknemer werkt in uw voordeel. Hiermee voorkomt u ook dat uw werknemer later op zijn ontslag wil terugkomen, omdat hij niet wist dat hij zijn WW-uitkering op het spel zette door akkoord te gaan met zijn ontslag. De kosten van deze bijstand verrekent u dan met de andere ontslagvoorwaarden.

Checklist van wat u moet vastleggen

Vastleggen. Naast de einddatum en het concurrentiebeding is nog een aantal zaken belangrijk om vast te leggen in de beëindigingsovereenkomst. Zoals de manier waarop u uit elkaar zult gaan; via de rechter (ontbinding van de arbeidsovereenkomst) of via een ontslag met wederzijds goedvinden. Regel ook de vakantiedagen. Neemt de werknemer die nog op voor het einde van het dienstverband? Zo niet, dan moet u deze uitbetalen. Voor u een extra kostenpost en voor de werknemer fiscaal ongunstig. Denk ook aan de kosten voor een opleiding die de werknemer nog moet terugbetalen omdat u dat zo heeft afgesproken. Vergeet u dit, dan zal uw werknemer, door deze uitspraak, die kosten niet meer hoeven te betalen.

Volgens de rechter was uit de tekst duidelijk dat partijen eens en vooral ook op het punt van hun mogelijke rechten en verplichtingen juridisch en feitelijk van elkaar afscheid wilden nemen. Wees er dus alert op dat u hier juridisch keihard aan vastzit als u elkaar finale kwijting verleent! Wat u zelf vastlegt, telt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01