Te zat of te zot voor woorden?
Welke horecaondernemer maakt het niet eens mee? Gasten die (te) dronken zijn. Weet u dat de wet daarvoor wat betreft de verplichtingen van de uitbater heel streng is? Wat moet u weten? Kunt u iets in preventieve zin doen?
Wat in de Drank- en Horecawet staat …
De meeste horecaondernemers zullen er weleens mee geconfronteerd worden; dronken gasten in hun zaak. De Drank- en Horecawet verbiedt in artikel 20 om in een horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeerd.
Wat betekent dit voor u? U mag dus niet iemand die duidelijk dronken is in uw inrichting toelaten, laat staan deze persoon nog alcohol verstrekken. Wat zijn de gevolgen als u dat wel toestaat?
Gevolgen niet misselijk
Artikel 252 van het Wetboek van Strafrecht stelt dat als u iemand die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert alcoholhoudende dranken verkoopt of toedient, u gestraft kunt worden met een geldboete van de derde categorie (max. € 7.400,-) of een gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden.
Incident als gevolg van … Indien dat feit zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft, is deze straf een geldboete van de vierde categorie (max. € 18.500,-) en een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar.
Let op. Bij dodelijke afloop kan een geldboete van de vijfde categorie (max. € 74.000,-) en een gevangenisstraf van ten hoogste negen jaar volgen.
Let op. Als dit misdrijf in de uitoefening van uw beroep plaatsvindt (dus als u bijvoorbeeld café-eigenaar bent), dan kan daarmee tevens gepaard gaan dat u wordt ontzet uit uw beroep.
Wordt die soep zo heet opgediend?
Die wetgeving gaat ver! Het gaat allereerst om de algemene uitoefening van een beroep in de horeca, dus het werkzaam zijn in een ‘regulier’ café of restaurant, maar dus ook werkzaam zijn of uitoefenen van dit beroep bij evenementen, waaronder buitentaps. Of u dus drank verstrekt bij ‘normale’ horeca-activiteiten in een café of restaurant of drank verstrekt tijdens meer incidentele horeca-activiteiten zoals evenementen, u blijft zwaardere straffen riskeren bij het schenken van alcohol aan dronken of gedrogeerde gasten.
In de praktijk wel uitvoerbaar?
Het is wel zo dat het ook écht alleen maar aan de orde is als het eens écht goed misgaat. Maar het zal u maar gebeuren. En daar zit u ook niet op te wachten zo menen wij. Houd uw gasten dus goed in de gaten. Meestal kunt u uit ervaring ook wel inschatten wanneer u moet ingrijpen. Maar weet uw personeel dat ook?
Wat kunt u doen? Daarom enkele handige tips.
• Instrueer al uw personeel goed aangaande de vraag hoe om te gaan met dronken gasten.
• Neem het zekere voor het onzekere; mocht u de toestand van iemand niet helemaal vertrouwen, schenk deze dan geen alcohol meer.
• Breng de boodschap zo vriendelijk mogelijk over aan de betrokken gast. Verschaf deze desnoods uit eigen beweging een glas water of andere alcoholvrije versnaperingen.
• Neem in uw gedrags- of beleidsregels op dat aan dronken publiek niet meer geschonken zal worden en maak deze kenbaar door ze bijvoorbeeld achter de bar op te hangen.