Winst en risico berekenen
Wat is ‘winst en risico’? Waarom en waarover berekent u winst en risico voor uw bouwbedrijf? Hoe hoog is het percentage daarvan en wat merken de klanten van uw bouwbedrijf ervan?
Winst en risico? Goede producten maken, winst maken, continuïteit bewerkstelligen en/of reserveren voor de oude dag. Om al deze doelen te kunnen realiseren, moet u daarom een redelijk rendement maken. Winst maakt het ook mogelijk om uw bouwbedrijf verder uit te bouwen.
Tegenvallers. Een slecht jaar maakt ieder bedrijf mee; zolang die periode niet te lang duurt is dat geen enkel probleem, zeker als u een reserve heeft opgebouwd door het berekenen van een winstopslag. Het even niet meezitten kán een gevolg zijn van een achterblijvende omzet en het doen van investeringen die niet voorzien waren. Andere tegenvallers kunnen bijvoorbeeld zijn verkeerd ingeschatte uren, te veel bestede uren, duurder uitgevallen materialen of onvoldoende doorberekende materieelkosten. Het is dus verstandig om niet alleen winst te berekenen, maar ook een percentage voor risico.
Hoe berekent u winst en risico?
Grotere bouwondernemingen. In grote bedrijven is het gebruikelijk om winst en risico te berekenen over de totale kostenopstelling van een begroting, dat wil zeggen: over het totaal van loonkosten, kosten materialen, kosten onderaannemers, materieelkosten en staartkosten. De materiaalkosten en de kosten van onderaannemers worden in veel gevallen opgenomen tegen brutoprijzen. Kortingen worden meestal buiten beschouwing gelaten en kunnen zo extra winst opleveren. Winst en risico wordt bijna altijd in één percentage uitgedrukt en dus berekend over het totaal van de hiervoor genoemde kosten.
Wat kleinere bedrijven. In de kleinere bedrijven wordt de hierboven genoemde methode niet altijd zo toegepast. Het is gebruikelijk om in het uurloon een percentage voor winst en risico mee te nemen. Bij het bereken van materialen wordt vaak uitgegaan van de inkoopprijs en daarop wordt dan een toeslag gezet voor winst en risico. Hetzelfde gebeurt bij het doorberekenen van prijzen van onderaannemers. Hierdoor ontstaan binnen een kostenopstelling verkoopprijzen. Apart doorberekenen van winst en risico aan het eind van de begroting is dan niet meer noodzakelijk.
Mengvormen. Uiteraard is niet te stellen dat de berekening van winst en risico verloopt volgens bovengenoemde methoden. Sommige bedrijven kiezen voor een mengvorm. Men houdt toch rekening met tegenvallers en probeert die zo veel mogelijk in te dammen.
Welke regels past u toe?
Hoogte. Ieder bedrijf heeft in het bepalen van de hoogte van winst en risico haar eigen regels. Uit onderzoek blijkt dat grotere ondernemingen een percentage berekenen tussen 3 en 6%.
Opslagpercentage. Als bedrijven kiezen voor de methode zoals beschreven onder de kleinere ondernemingen, hanteert men daar een opslagpercentage dat varieert tussen 10 en 40% op inkoopprijzen. De percentages zijn sterk afhankelijk van marktomstandigheden, bedrijfsfilosofie en een goede bedrijfsvoering. Juiste berekeningen, goed ondernemerschap en ook gedegen nacalculaties verkleinen de risico’s.
Wat merken uw klanten ervan? In de situatie dat u opdrachten aanneemt, merken de klanten niets van de doorberekening van een percentage winst en risico. Dit bedrag zit namelijk in de aanneemsom.