OFFERTE - 06.05.2010

Duidelijke offerte geeft u (juridisch) houvast!

Uw offerte is in deze tijd extra belangrijk. Haalt u daarmee wel of niet de opdracht van uw klant binnen? Hoe voorkomt u dat u onnodig juridisch risico loopt met de uitvoering van opdrachten? Wat is raadzaam om in uw offerte te zetten?

Waarom is uw offerte zo belangrijk? Een offerte bevat een opgave van alle werkzaamheden en te leveren materialen die nodig zijn om een opdracht uit te voeren. Het is dus belangrijk om uw offerte overzichtelijk en vooral duidelijk en compleet op te zetten, rekeninghoudend met mogelijke, juridische gevolgen. De praktijk leert dat er vooral bij particuliere opdrachtgevers nogal eens gewijzigd wordt gedurende de uitvoering. Bij de verrekening van meer- en minderwerk kunnen soms problemen ontstaan. Dat kan zijn omdat de klant niet precies wist wanneer er sprake was van meer- en/of minderwerk. Omdat vaak blijkt dat er bij de meeste van dergelijke opdrachten sprake is van 20 tot 25% meerwerk, wilt u daar niet bij inschieten en is het belangrijk om eventuele risico’s te beperken. Uw duidelijke offerte speelt u dan uit in uw voordeel!

Wat moet er minimaal in een offerte?

‘Minimumlijst.’ In een offerte moet u de volgende zaken opnemen: 1. een duidelijke omschrijving van de uit te voeren bouwwerkzaamheden, 2. de levering van alle noodzakelijke materialen, 3. aanvullingen van garantie- en kwaliteitsvoorwaarden van materialen, 4. werkzaamheden die worden uitgesloten, 5. materialen die niet worden geleverd, 6. de aanneemsom (eventueel met een specificatie van arbeid en materialen, 7. betalingsvoorwaarden, uitvoeringsvoorwaarden en aanvullende offertecondities, 8. vermelding van de offerte-bijlagen.

Waarom? Voor opdrachten van zakelijke opdrachtgevers maakt vaak een architect een bestek en tekeningen. Hij bepaalt ook de voorwaarden van uitvoering. Vervolgens schrijft u in op grond van het in dat bestek beschrevene.

Zelf het voortouw nemen. Bij opdrachten van particulieren moet u meestal zelf een beschrijving maken van wat er moet gebeuren om te voldoen aan de wensen van de klanten. De offerte die u maakt, moet later niet tot verwarring of onduidelijkheid leiden. U bepaalt dus de voorwaarden waaronder u de opdracht wilt uitvoeren. Dit hoeft natuurlijk niet in de vorm van een bestek, maar het is voor uw eigen juridische houvast wel belangrijk dat voor zowel opdrachtgever als u de afspraken duidelijk zijn.

Wat met uw uitvoeringsvoorwaarden?

No risks. Ook als u zelf uitvoeringsvoorwaarden voor uw bouwbedrijf heeft, geldt dat het duidelijk moet zijn wat u doet en levert, voor welke prijs en onder welke omstandigheden. In de uitvoeringsvoorwaarden worden de meeste zaken goed afgedekt. Toch is het belangrijk om aanvullende offertecondities op te nemen. U moet ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk risico loopt vóór, tijdens en na de uitvoering van de opdracht. Dus is het beter om kritisch te zijn als het gaat om omschrijvingen en voorwaarden. Zeker als een klant zelf materialen levert. U loopt dan het risico op stagnatie als de materialen niet op tijd of in onvoldoende hoeveelheden aanwezig zijn. Ook als het daarbij gaat om het geven van garantie. U zult aan moeten geven dat u in dergelijke situaties uw garantie bijstelt.

Extra sterk. Met de volgende tipsstaat u juridisch nog extra sterk. Tip. Deponeer uw uitvoeringsvoorwaarden ook bij de Kamer van Koophandel! Voeg ook bij elke nieuwe offerte uw uitvoeringsvoorwaarden. Tip. Maak duidelijk in de werkomschrijvingen of u wel of niet materiaal levert. Dat doet u zo: ‘leveren en monteren/aanbrengen van (…); leveren en stellen van (…).”

Vaak wordt uw offerte bij het akkoord van de klant een contractstuk en komt er geen aparte opdracht. Uw offerte moet daarom duidelijk, overzichtelijk en compleet worden opgezet. Gebruik onze lijst van wat u er minimaal in moet zetten. Dit geeft u juridisch houvast en zo staat u juridisch lekker sterk!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01