BEDRIJFSKREDIET - 17.05.2010

Een handtekening van uw partner

Uw bouwbedrijf staat op úw naam. Toch moet bij een financieringsaanvraag uw echtgenoot vaak ook een handtekening plaatsen. Waarom? Wat is het gevolg?

Gevolg van huwen. Zelfs als uw echtgenoot (of geregistreerd partner) zich niet of nauwelijks met uw bouwbedrijf bezighoudt, kan er toch sprake zijn van meer betrokkenheid dan u in eerste instantie denkt. Deze betrokkenheid is dan ontstaan door met uw partner te huwen. Als u in gemeenschap van goederen bent gehuwd, betekent dit dat uw bouwbedrijf ‘van rechtswege’ in de algehele gemeenschap valt.

Huwelijkse voorwaarden. U kunt ook huwen onder huwelijkse voorwaarden, die u bij de notaris in veel vormen kunt laten opstellen. Het is o.a. mogelijk om uw recht op uw inkomen en vermogen (zoals uw bedrijf) dan te verdelen zoals u dat beiden graag wilt. Daarmee voorkomt u dat vanaf uw trouwdag uw bedrijf voor de helft van uw partner is.

U doet een financieringsaanvraag. Bij een financiering van een bank of kredietverstrekker wordt naast een handtekening van uzelf ook de handtekening van de partner gevraagd. In het contract van de geldlening zal dan vermeld staan: ‘toestemming o.b.v. artikel 1.88 BW’.

Uw echtgenoot wordt dan door de bank gevraagd te tekenen, ondanks dat hij geen band heeft met uw bouwbedrijf.

Waarom moet uw partner toestemmen? Deze toestemming is geregeld in het Burgerlijk Wetboek en is een gezinsbeschermende bepaling. U moet onder andere toestemming hebben van de echtgenoot indien u zich borg stelt voor een financiering van uw onderneming. Als uw echtgenoot geen toestemming heeft gegeven, kan deze nadien de overeenkomst laten vernietigen en wordt de borg voor de bank waardeloos.

Echtgenoot aansprakelijk? De toestemming geldt voor zowel echtgenoten gehuwd in gemeenschap van goederen als echtgenoten gehuwd op huwelijkse voorwaarden. De partner wordt daarmee niet meteen zelf hoofdelijk aansprakelijk voor zijn of haar privévermogen. De partner geeft namelijk alleen toestemming en tekent niet voor hoofdelijkheid van de financiering. Heeft u uw vermogen op basis van huwelijkse voorwaarden gesplitst, dan blijft ook na het tekenen van de toestemming deze splitsing volledig in stand.

Het geven van toestemming betekent niet dat uw echtgenoot ook aansprakelijk is voor de geldlening. Mits u tenminste op huwelijkse voorwaarden gehuwd bent!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01