SCHENKBELASTING - 06.05.2010

Een nog hogere vrijstelling voor woning of studie

Voor schenkingen tussen ouders en kinderen bestaan enkele vrijstellingen. De eenmalig verhoogde vrijstelling, voor kinderen tussen 18 en 35 jaar, is vanaf 1 januari 2010 eenmalig nog hoger! Hoe zit dat?

Vrijgesteld van schenkbelasting

Jaarlijkse vrijstelling. Schenkingen tussen ouder en kind zijn vrijgesteld van schenkbelasting, mits de schenking per jaar (2010) maximaal € 5.000,- bedraagt.

Eenmalige vrijstelling. Eenmalig kan men gebruikmaken van de verhoogde vrijstelling van € 24.000,-, voor een schenking aan een kind tussen 18 en 35 jaar. Op die verhoogde vrijstelling moet dan in de aangifte schenkbelasting wel een beroep worden gedaan.

Eenmalig extra verhoogd

Met ingang van 1 januari 2010 is deze eenmalig verhoogde vrijstelling nog eens verhoogd en wel naar € 50.000,-.

Voorwaarde. Als voorwaarde geldt dan wel dat dit gehele bedrag door het kind wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning dan wel voor een studie of beroepsopleiding waarvan de kosten aanzienlijk hoger zijn dan gebruikelijk.

Studie of beroepsopleiding. Onder deze studie of beroepsopleiding wordt verstaan een studie die op jaarbasis minimaal € 20.000,- kost.

Aankoop eigen woning door kind

Verwacht wordt dat deze vrijstelling met name zal worden gebruikt bij de verwerving van een woning door het kind. De schenking dient dan plaats te vinden onder de opschortende voorwaarde dat het kind een eigen woning heeft aangekocht.

Let op 1. Op het moment van aankoop van die woning moet het kind tussen 18 en 35 jaar oud zijn! Schenkt u bijvoorbeeld op de 34-jarige leeftijd van uw kind en vindt de aankoop van de woning plaats als uw kind al 35 jaar is, dan is er sprake van een belaste schenking.

Naar de notaris. De schenking dient voorts te worden opgenomen in een notariële akte, waarin uiteraard moet zijn vastgelegd dat het geschonken bedrag bestemd is voor de aankoop van de woning.

Let op 2. Ook indien het bedrag wordt gebruikt voor de bekostiging van de dure studie moet de schenking bij notariële akte plaatsvinden.

Let op 3. Schuldigerkenning van het bedrag is niet mogelijk. Met schriftelijke bescheiden zal moeten worden aangetoond dat het geld daadwerkelijk is betaald aan het kind en vervolgens is aangewend voor de aankoop van de woning.

Overgangsregeling

Heeft u vóór 1 januari 2010 al gebruikgemaakt van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling, dan kunt u nog voor een bedrag van € 26.000,- belastingvrij schenken, mits uw kind nog geen 35 jaar is en de schenking is bestemd voor de aankoop van een woning of bekostiging van een dure studie.

Let op 4. De vrijstelling is niet van toepassing op een kwijtschelding ter grootte van € 50.000,- op een lening die u in het verleden aan uw kind heeft verstrekt voor de aankoop van een eigen woning.

Let op 5. Uw kind ‘mist’ wel de aftrek van hypotheekrente over het geschonken bedrag. En als gevolg van de bijleenregeling zal dat gemis aan renteaftrek uw kind waarschijnlijk gedurende de maximale termijn parten spelen.

De eenmalig hoge schenkingsvrijstelling bedraagt € 50.000,-, indien het geschonken bedrag wordt aangewend voor de aankoop van een eigen woning of de bekostiging van een dure studie. In de aangifte schenkbelasting moet een beroep op deze vrijstelling worden gedaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01