GEMEENTE - 14.09.2010

De omgevingsvergunning komt eraan ...

De invoering van de omgevingsvergunning komt nu met rasse schreden dichterbij. 1 oktober a.s. is het immers zover. Zijn er nog zaken aan uw woning of horecapand om vóór die datum te regelen?

Uit de praktijk. Als horecaondernemer wilt u graag een uitbreiding van uw zaak realiseren. In de wandelgangen heeft u gehoord dat dit vanaf 1 oktober a.s. vergunningsvrij kan. Klopt dat?

Vergunningsvrij bouwen

Vergunningsvrij bouwen wordt na 1 oktober makkelijker. Met andere woorden: als u binnenkort wilt (ver)bouwen, kan het raadzaam zijn om nu nog geen bouwvergunning aan te vragen. Simpelweg omdat die vergunning na 1 oktober niet meer nodig is. Dit geldt helaas niet voor alle bouwwerken. Maar (steeds onder voorwaarden) zijn bijvoorbeeld vergunningsvrij:

• dakkapel of dakraam;

• uitbouw in uw ‘achtererfgebied’;

• zonwering;

• warmtecollector;

• erfafscheiding;

• bouwkeet.

Heeft u verbouwplannen, loop dan eerst de lijst met vergunningsvrije bouwwerken na.

Een overzicht van vergunningsvrije bouw­­werken kunt u gratis downloaden van http://horeca.indicator.nl (HR 14.12.02).

Overgangsrecht

Bouwvergunning. Voor grotere bouwwerken is nu altijd een bouwvergunning nodig. Vanaf 1 oktober zal dat een omgevingsvergunning zijn.

Tip. Vraagde vergunning vóór 1 oktober a.s. offi­­cieel aan als u er zeker van wilt zijn dat uw vergunningaanvraag volgens de ‘oude regels’ afgehandeld wordt.

Ontheffingen en projectbesluiten. Als een bouwplan niet binnen het geldende bestemmingsplan past, kan de gemeente nu tóch meewerken met een zogenaamde ‘ontheffing’ of een ‘projectbesluit’. De ontheffing en het projectbesluit verdwijnen nu en gaan op in de omgevingsvergunning.

Tip. Wilt u afwijken van het bestemmingsplan? Vraag dan uw ‘ontheffing’ of ‘projectbesluit’ vóór 1 oktober 2010 aan. Nadien kunt u geen beroep meer doen op de mogelijkheden om af te wijken.

Digitaal aanvragen

Het aanvragen van een vergunning kan in veel gemeentes nu nog niet digitaal. Vanaf 1 oktober kunt u uw omgevingsvergunning digitaal aanvragen via het Omgevingsloket online (http://www.omgevingsloket.nl).

Tip. Wacht tot 1 oktober a.s. om de aanvraag volledig digitaal te kunnen indienen als u die stapels papieren bouwtekeningen beu bent.

Andere procedure

Belangrijk om te weten is ten slotte dat de inhoudelijke toets van de omgevingsvergunning dezelfde blijft als voorheen. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is vooral een ‘procedurewet’. Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning om te mogen (ver)bouwen moet dus voldoen aan dezelfde eisen als de bouwvergunning van nu (het bestemmingsplan, het Bouwbesluit, de bouwverordening en de eisen van welstand).

Terug naar de ondernemer

Voorkomen is beter ... Een aantal bouwwerken kan vanaf 1 oktober 2010 inderdaad vergunningsvrij gebouwd gaan worden. Bekijk dit dus goed. Zo voorkomt u dat u nu nog een bouwvergunning aanvraagt die achteraf niet nodig was!

Op 1 oktober a.s. wordt de omgevingsvergunning ingevoerd. Bekijk vóór die datum of u nog snel een vergunning moet aanvragen of juist niet. Een aantal zaken wordt namelijk vergunningsvrij en bij andere zaken is het juist verstandig om nog wél een aanvraag in te dienen. Dit speelt voor woningen en horecapanden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01