De Wet kraken en leegstand, wat betekent dat voor u?
Voor eigenaren van vastgoed zijn krakers al jaren een doorn in het oog. Gaat de nieuwe Wet kraken en leegstand daar verandering in brengen? Welke gevolgen heeft deze anti-kraakwet voor bezitters van leegstaand vastgoed?
Goed nieuws: algeheel kraakverbod
Op dit moment is kraken alleen strafbaar wanneer dit plaatsvindt binnen een jaar nadat een gebouw leeg is komen te staan. Krakers wachten die eenjaarstermijn dan ook vaak af om zo strafvervolging te ontlopen. Maar zelfs als krakers binnen het jaar een leegstaand pand binnendringen, dan kan het Openbaar Ministerie hen alleen vervolgen en is strafrechtelijk ontruimen niet mogelijk. Dit laatste is het gevolg van een recente uitspraak van de Hoge Raad (LJN: BJ1254).
Na de invoering van de anti-kraakwet wordt kraken altijd verboden, dus ook als het pand langer dan een jaar leegstaat, en wordt strafrechtelijk ontruimen weer mogelijk. Goed nieuws dus!
Keerzijde van de medaille
Niet stil blijven zitten! Door een algeheel kraakverbod bestaat natuurlijk het risico dat vastgoedeigenaren afwachten. De krakers zijn immers altijd strafbaar en het pand kan ontruimd worden. De anti-kraakwet wil deze houding voorkomen en daarom zijn er ook maatregelen opgenomen om leegstand te bestrijden.
Daarbij wordt van u als vastgoedeigenaar een actieve houding verwacht. De gemeentes krijgen namelijk de mogelijkheid om een zogenaamde ‘leegstandsverordening’ op te stellen.
Geen woonruimte. Check na 1 oktober 2010 of er een leegstandsverordening is, als u te maken krijgt met leegstand van gebouwen die geen woonruimten zijn.
Woonruimte. Check bij leegstand van woonruimte of er een huisvestigingsverordening is.
Hierna zetten wij op een rij wat er opgenomen kan worden in een leegstandsverordening.
Meldingsplicht
Indien de leegstand langer dan zes maanden heeft geduurd, moet dit gemeld worden bij B&W.
Let op. Als die meldingsplicht wordt ‘vergeten’, kan B&W een boete van max. € 7.500,- opleggen.
Leegstandsoverleg
Overleg met B&W. Binnen drie maanden na de melding kan B&W u uitnodigen voor een zogenaamd ‘leegstandsoverleg’. In dat overleg worden de mogelijkheden onderzocht om een einde te maken aan de leegstand. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er aanpassingen in het leegstaande gebouw noodzakelijk zijn en welke kosten dat met zich meebrengt. Het leegstandsoverleg zal uitmonden in een leegstandsbeschikking, waarin B&W vaststelt of een gebouw geschikt is voor gebruik en of er aanpassingen noodzakelijk zijn.
Zelf op zoek. Wanneer in de leegstandsbeschikking is vastgesteld dat het pand geschikt is voor gebruik, zult u actief op zoek moeten naar een gebruiker. Als het pand namelijk langer dan een jaar leegstaat, kan de gemeente verplichtend een gebruiker voordragen!
U zult dan binnen drie maanden ofwel een contract moeten sluiten met de voorgedragen gebruiker, ofwel zelf een andere gebruiker moeten vinden. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente bestuurlijke maatregelen treffen.
Vastgoedeigenaren zullen een pand echter vaak leeg laten staan in verband met voorgenomen verkoop of sloop. Op reguliere huurovereenkomsten met strenge wettelijke regels zit men dan meestal niet te wachten. Tip. Onderzoek daarom altijd de mogelijkheden van tijdelijke verhuur of bijvoorbeeld bruikleen.