OUDEDAGSVOORZIENING - 17.09.2010

Kan ik nog vóór mijn 65e met pensioen?

U heeft als (para)medicus een zwaar en verantwoordelijk beroep. Daarom vragen veel van uw collega’s zich af of ze eerder dan met 65 kunnen stoppen. Of dat ze gedeeltelijk eerder kunnen stoppen. Wat kan er en wat mag er?

De AOW-leeftijd gaat opschuiven. Hoe de verhoging van de AOW-leeftijd gaat plaatsvinden, is nog steeds niet definitief, maar dat er een verhoging doorgevoerd gaat worden, lijkt zeker. De nieuw te vormen regering is hierbij aan zet.

Word niet passief door alle discussies over pensioenen, maar neem de regie zélf in handen. Op de beslissingen omtrent de AOW heeft u weinig invloed, maar als zelfstandig praktijkhouder kunt (en moet) u zelf zorgen voor voldoende opbouw van (pensioen)vermogen. Wat moet u daarbij weten?

Hoe bouw ik (pensioen)vermogen op?

Er zijn de volgende mogelijkheden om in uw toekomstige pensioeninkomen te voorzien:

• pensioenuitkeringen uit de eigen BV (alleen mogelijk als directeur-grootaandeelhouder/ DGA) of via een verzekeraar (alleen mogelijk als DGA of als werknemer);

• lijfrente-uitkeringen via een verzekeraar of bank;

• uitkeringen uit de levensloopregeling (alleen mogelijk als DGA of als werknemer);

• gebruik van spaargeld of ander vermogen;

• gebruik van vermogen uit de eigen woning.

Hoe kan ik eerder stoppen dan met 65?

Om eerder te stoppen met werken heeft u allereerst voldoende (pensioen)vermogen vanaf 65 jaar nodig. Let op. De ervaring leert dat velen enorm onderschatten hoeveel geld ze voor een goede pensioenvoorziening nodig hebben. Voor het vervroegen van uw pensioen is nóg meer geld nodig. Als u op uw 60e stopt, moet u 5 jaren zonder arbeidsinkomen overbruggen. U krijgt nog geen AOW en u betaalt meer belasting tot een belastbaar inkomen van € 32.738,- (2010).

Rekenregel.Een ezelsbruggetje is dat uw bruto­pensioenuitkeringen voor ieder jaar dat u uw pensioen eerder laat ingaan, met 8% afnemen.

Wat kunt u doen?

Eerder ingaan. U kunt gebruikmaken van het opgebouwde pensioen, de lijfrente en/of het levensloopgeld door de uitkeringen voor uw 65e te laten ingaan. Let op.De fiscale voordelen die u in de opbouwfase heeft gehaald, leiden tot belaste uitkeringen én u bent gebonden aan de spelregels uit de betreffende wetgevingen.

Ander vermogen. U kunt ook gebruikmaken van spaargeld of ander vermogen. Om uw pen­­sioen naar uw wensen in te richten, is het verstandig om altijd een deel van uw geld vrij beschikbaar te hebben. Combineer verschillende mogelijkheden om aan de ene kant fiscale voordelen te behalen en aan de andere kant flexibel te blijven.

Kan ik ook gedeeltelijk stoppen?

Ook kunnen de eerder genoemde opbouwvormen gecombineerd worden met minder gaan werken. Let op.Als u de ingangsdatum van uw pensioen vervroegt en u toch blijft doorwerken, dan kan de Belastingdienst ongewenste heffingen op­­leg­­gen. Een vreemde (tijdelijke?) kronkel in de regelgeving, want de overheid wil mensen toch eigenlijk langer door laten werken. Bekijk tijdig wat de mogelijkheden en de consequenties zijn van het stoppen of van het minder gaan werken.

Tip. Deeltijdpensioen is fiscaal en juridisch al mo­­gelijk. Fiscaal wordt het extra opbouwen van pensioen- of lijfrentevermogen om te kunnen stoppen voor uw 65e niet meer ondersteund. U kunt de uitkeringen binnen de regels wel eerder laten ingaan.

Deeltijdpensioen is fiscaal en juridisch al mogelijk. Fiscaal wordt het extra opbouwen van pensioen- of lijfrentevermogen om te kunnen stoppen voor uw 65e echter niet meer ondersteund. Combineer verschillende mogelijkheden om aan de ene kant fiscale voordelen te behalen en aan de andere kant flexibel te blijven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01