RECHT VAN DE BOUW - 01.09.2010

Kosteloos een schaderapport opstellen?

Aannemers krijgen regelmatig de vraag om een gratis schaderapport op te stellen voor de verzekering. Als de schade dan niet wordt gerepareerd, staat u als aannemer of vakman met lege handen. Hoe kunt u dat voorkomen?

Gratis rapport maar geen opdracht ...

De verzekering dekt de schade. Vanwege het noodweer van de laatste tijd ontstaat er steeds vaker stormschade aan huizen. Deze schade wordt meestal volledig vergoed door de verzekering.

Deskundige schatting. Voordat de verzekering uitbetaalt, moet de schade eerst begroot worden. Hiervoor wordt vaak een aannemer of andere vak­­man ingeschakeld.

Net zoals een offerte wordt ook een schaderapport vaak opgesteld zónder de klant kosten in rekening te brengen.

Da’s makkelijk ... Veel mensen laten de schade vervolgens niet repareren en steken het verzekeringsgeld in eigen zak of ze laten de schade bij een andere aannemer repareren. Hoe dan ook, u heeft een gratis rapport opgemaakt terwijl een ander met de buit gaat strijken.

Liever zou u kosten in rekening brengen voor zo’n schaderapport. U moet er immers ook tijd en energie in stoppen!

Hoe doen anderen dat?

Bij autogarages worden de kosten voor een schaderapport vaak in rekening gebracht. Als de klant de schade vervolgens ook bij de garage laat maken, worden de kosten voor het schaderapport in mindering gebracht op de reparatienota. Dit zou ook een oplossing voor u als aannemer of vakman kunnen zijn.

Tip. Bereken een redelijke vergoeding voor het maken van een schaderapport en breng deze kosten in mindering als de reparatie door u wordt uitgevoerd.

Wat zegt de wet hierover?

Per 1 januari 2006 is het nieuwe verzekeringsrecht ingevoerd. De verzekering keert normaal gesproken niet méér uit dan de verzekerde som. De wet bepaalt echter ook dat de verzekeraar verplicht is de ‘bereddingskosten’ (de kosten ter vaststelling van de schade) en de wettelijke rente te vergoeden. En dat bóvenop de verzekerde som.

Bereddingskosten. ‘Bereddingskosten’ zijn de kosten die zijn gemaakt ter voorkoming of beperking van de schade. Bijv. het blussen van een brand met een eigen brandblusser of het plaatsen van een noodvoorziening als een ruit kapot is. Deze kosten worden door de verzekeraar vergoed.

De kosten worden dus vergoed!

Verzekering betaalt. Uit de wet volgt dat de verzekeraar ook de kosten voor het vaststellen van de schade moet vergoeden. Dat wil dus zeggen dat de kosten die de verzekerde maakt om de hoogte van de schade van de woning vast te laten stellen, door de verzekeraar worden vergoed.

Als u de kosten voor het opstellen van het schaderapport in rekening brengt, kost dit uw klant dus niets.

Tip. Breng de kosten voor het opstellen van een schaderapport in rekening. Leg uw klant uit dat het opstellen van een schaderapport de nodige tijd en werk met zich meebrengt. Informeer uw klant ook over de mogelijkheid om deze kosten van de verzekering terug te vorderen.

Tip. Stel het schaderapport gratis op als de klant de schade vervolgens ook door u laat herstellen. Op die manier is de klant eerder geneigd om de schade ook door u te laten herstellen.

De kosten voor het opstellen van een schaderapport worden op basis van de wet door de verzekeraar vergoed. U kunt dan ook gerust die kosten bij de klant in rekening brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01