VAKANTIE - 01.07.2013

Die dagen vervallen nu écht

De wettelijke verlofdagen die uw werknemer in 2012 heeft opgebouwd en die hij nog niet heeft opgenomen, vervallen op 1 juli 2013. Waar moet u op letten?

Even opfrissen. Op grond van de wet bouwen uw werknemers ieder jaar vakantie op. De wet zegt min. 4 keer de wekelijkse arbeidsduur. Stel dat Jaap 40 uur per week werkt, dan moet hij min. 160 verlofuren per jaar opbouwen. Vanaf 2012 is de wet veranderd: de wettelijke verlofdagen moeten binnen 1,5 jaar worden opgenomen, anders vervallen ze. Per 1 juli a.s. vervallen dus de niet-opgenomen verlofdagen over 2012. Let op. Was uw werknemer door ziekte écht niet in staat zijn verlofdagen op te nemen, dan blijft zijn tegoed staan en vervallen de dagen dus niet op 1 juli a.s.

Niet simpel. Veel werknemers bouwen méér verlofuren op, de zgn. ‘boven­wettelijke uren’. Déze uren vervallen na 5 jaar. Tip. Zorg voor een goede verlofadministratie waarin u onderscheid maakt tussen (boven)­­wettelijke dagen en de diverse verjaringstermijnen. Check ook uw cao.

Gebruik de rekentool: ‘Vakantiekaart 2013’ die u vindt op: http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 18.17.01).

Moet u hem erop wijzen? Uw werknemer is natuurlijk zélf verantwoordelijk voor het tijdig opnemen van zijn vakantiedagen. Toch heeft u als werkgever de plicht uw werknemer te informeren over de verlofurenstand én op het feit dat er uren gaan vervallen. U kunt hem echter niet verplichten zijn dagen op te nemen, bijvoorbeeld omdat het nu even niet druk is. De werknemer mag in principe zélf bepalen wanneer hij zijn verlof opneemt, behalve als het uw bedrijfsbelang ernstig in gevaar brengt. Tip. Zorg dus dat hij ook echt de kans heeft om zijn tegoed binnen de verjaringstermijn op te nemen.

Duurder. Als u dat wilt, mag u de wettelijke vervaltermijn van 6 maanden na het jaar van opbouw verlengen. Bedenk wel dat het opsparen van verlofdagen u geld kost: u moet op uw balans een bedrag reserveren voor het geval uw werknemer uit dienst gaat en u zijn verloftegoed moet uitbetalen. Daarnaast stijgt de waarde van een verlofdag naarmate het loon hoger wordt. Tip. Stimuleer uw werknemer zijn tegoed op te nemen.

Wijs uw werknemer erop dat zijn wettelijke verlofdagen per 1 juli a.s. vervallen. Stimuleer uw werknemer zijn verlofte­goed tijdig op te nemen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01