WERVING EN SELECTIE - 01.07.2013

Wat moet en wat mag u vragen aan een sollicitant?

Een sollicitant moet bij een sollicitatie uit zichzelf alles melden wat belangrijk is voor het vervullen van de functie. Als werkgever heeft u echter ook een eigen onderzoeksplicht. Wat weegt dan zwaarder: informeren of onderzoeken?

Ik wil die baan ... Een sollicitant zal zich tijdens het sollicitatiegesprek zo voordelig mogelijk presenteren. Hij wil die baan immers. Het is voor u dus belangrijk om een reëel beeld van de werkelijke capaciteiten en de achtergrond van de sollicitant te krijgen. Wat mag u dan vragen?

Ben je goed gezond? Vragen over de gezondheid van uw sollicitant mag u niet stellen. Tip. Zijn aan de functie bijzondere eisen op medisch gebied verbonden? Laat hem dan medisch keuren.

Open kaart spelen. Een sollicitant moet uit zichzelf alles melden wat relevant kan zijn voor het vervullen van de functie. Heeft u bijvoorbeeld een vacature voor een verhuizer, dan moet de sollicitant eventuele rugproblemen uit zichzelf melden. Let op. Dat geldt niet voor een strafrechtelijk verleden, tenzij dat verleden relevant is voor de vacature. Over of dat het geval is, kan verschillend worden gedacht. Dat moge blijken uit de zaak van de verpleeghuisarts die onlangs veel stof deed opwaaien.

Ontslag op staande voet?

Zware zaak. Het verpleeghuis ontdekte kort na de indiensttreding van een arts dat hij zes jaar in de gevangenis had gezeten wegens poging tot moord. Het verpleeghuis vond dat hij dit tijdens de sollicitatieprocedure niet had mogen verzwijgen en ontsloeg hem daarom op staande voet.

Hij is goed in zijn vak. De kantonrechter vond dat niet terecht. Het strafblad van de arts maakte hem immers niet ongeschikt voor zijn werk als verpleeghuisarts. Zeker omdat er geen reëel recidivegevaar was. Hij hoefde zijn strafrechtelijke verleden dus niet uit zichzelf te melden.

ZĂ©lf ook alert zijn. Bovendien vond de rechter dat de werkgever de hand ook in eigen boezem moest steken. De arts had een gat van ruim zes jaar in zijn cv. Er was tijdens de sollicitatieprocedure dus alle aanleiding om daarover door te vragen. Nu de werkgever dat heeft nagelaten, heeft die de ontstane situatie dus voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Hier woog de onderzoeksplicht van de werkgever dus zwaarder dan de informatieplicht van de werknemer (LJN: BY9847).

Ontbindingsprocedure

Ontbinding. Inmiddels had het verpleeghuis ook een (voorwaardelijk) ontbindingsverzoek ingediend. Patiënten wilden namelijk niet meer door deze arts worden behandeld en collega’s wilden niet meer met hem samenwerken.

Andere insteek. In deze procedure vond een andere kantonrechter de informatieplicht van de werknemer zwaarder wegen dan de onderzoeksplicht van de werkgever. De arts had moeten begrijpen dat zijn strafrechtelijke verleden voor de werkgever relevant was. Door niet te spreken, heeft hij het vertrouwen van zijn werkgever ernstig geschaad. Daarom wees de kantonrechter het ontbindingsverzoek zonder vergoeding toe.

Leermoment

  • Zorg dat u helder krijgt waarom een sollicitant een gat in zijn cv heeft. Laat u niet afschepen, maar vraag dóór tot u weet hoe het zit.
  • Een leugen of het verzwijgen van informatie kan de arbeidsverhouding ernstig verstoren en dát kan dan een reden zijn voor een ontslag.
U heeft tijdens de sollicitatieprocedure een onderzoeksplicht. De sollicitant moet uw vragen eerlijk beantwoorden en hij moet voor de functie relevante zaken uit zichzelf melden. Blijkt later dat hij dat niet heeft gedaan, dan is dat voldoende reden voor ontslag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01