RECHT - PROCEDURE - 27.02.2014

De ‘eKantonrechter’ … kent u die ook al?

Onlangs is er voor het eerst een zaak digitaal ingediend bij de eKantonrechter. Kunt ú eigenlijk ook procederen via de eKantonrechter en hoe gaat zo’n procedure in zijn werk? Wij zetten het voor u op een rij.

Wie is dat? De ‘eKantonrechter’ is het resultaat van een grootschalig vernieuwingsprogramma van de Nederlandse rechtspraak. Via de eKantonrechter kunnen burgers en bedrijven hun juridische geschillen digitaal aan de rechter voorleggen.

Voorwaarden. Niet alle procedures lenen zich voor een procedure bij de eKantonrechter. Om digitaal te kunnen procederen, moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • het moet gaan om een relatief eenvoudige burgerlijke (civiele) zaak;
  • beide partijen moeten instemmen met de digitale procedure;
  • beide partijen moeten afstand doen van het recht om in hoger beroep te gaan.

Hoe gaat het in zijn werk?

Aanvraag. Om de procedure te starten, dient de verzoeker een aanvraag in om het geschil te behandelen. In deze aanvraag moet de verzoeker zijn standpunten en vorderingen duidelijk maken en hij kan meteen alle relevante documenten (overeenkomsten, correspondentie, e.d.) digitaal toevoegen. Deze stukken worden door de rechtspraak gewaarmerkt en in het digitale dossier geplaatst. Tip. Een aanvraagformulier vindt u op http://loket.rechtspraak.nl U kunt daar inloggen met uw DigiD. Bedrijven en organisaties kunnen toegang krijgen via eHerkenning.

Aanvullen maar! Vervolgens wordt aan de andere partij (de verweerder) gevraagd de gegevens aan te vullen en een reactie op de vordering van de verzoeker te geven. Hij kan eventueel een tegenvordering instellen (waar de verzoeker dan weer op kan reageren).

Het eerste oordeel. Na de aanvraag buigt de eKantonrechter zich over de zaak en bepaalt hij of het geschil ook daadwerkelijk geschikt is voor behandeling. De zaak mag niet te ingewikkeld zijn, omdat er geen ruimte is voor bijv. het horen van getuigen. In de praktijk zullen alleen huur-, arbeids- en civiele zaken met een belang van minder dan € 25.000,- in aanmerking komen.

Aan de slag! Als de zaak wordt toegelaten, moet de verzoeker het griffierecht betalen. De uitspraaktermijn van acht weken begint nu te lopen. Partijen kunnen hun standpunten verder toelichten en aanvullen en zij ontvangen een uitnodiging voor de zitting (nu nog alleen in Rotterdam en Den Bosch). Tijdens de zitting kan men de standpunten mondeling toelichten. Let op. Na de zitting mogen er geen stukken meer worden ingediend.

Uitspraak. Binnen acht weken na het definitieve verzoek wordt er digitaal uitspraak gedaan. Hoger beroep is niet mogelijk. De uitspraak is dus definitief. De uitspraak wordt opgenomen in het digitale dossier, maar partijen kunnen wel een papieren exemplaar opvragen. Dit kan nodig zijn als bijv. een deurwaarder moet worden ingeschakeld.

Nu al voor iedereen?

Even wachten … De snelle digitale procedure bij de eKantonrechter is op dit moment alleen nog maar toegankelijk voor rechtsbijstandsverzekeraars, en alleen maar bij de rechtbanken in Rotterdam en Oost-Brabant. Naar verwachting is de procedure vanaf het voorjaar van 2014 toegankelijk voor iedereen en gaan dan ook de andere rechtbanken aan de slag. Wij houden u op de hoogte!

Via de eKantonrechter kunt u straks uw eenvoudige geschillen (burgerlijk recht) digitaal aan de kantonrechter voorleggen. Groot voordeel is de snelheid en de eenvoud van de procedure: binnen acht weken uitspraak en hoger beroep instellen is niet mogelijk.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01