IN DE PIJPLIJN - 28.02.2014

Discussie over pensioen in eigen BV

Knelpunten pensioen in eigen beheer. Het pensioen in eigen beheer is door de recente wijzigingen in de pensioenwetgeving weer volop in het nieuws. Ook de staatssecretaris heeft inmiddels onderkend dat er in deze methode van pensioenopbouw door directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) knelpunten zitten. Het voornaamste knelpunt voor de schatkist is de problematiek omtrent het uitkeren van dividend ( T&A Belastingen, jg. 18, nr. 17, p. 1, 31.10.2013 ).

Voorstel nieuwe regeling. In een brief aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris onlangs zijn visie gegeven op de toekomst van het pensioen in eigen beheer. Meer in het bijzonder gaat het dan om mogelijkheden om de gevolgen van het verschil tussen de fiscale en de commerciële waardering van de voorziening te beperken.

In deze brief wordt voorgesteld om het pensioen in eigen beheer te vervangen door een fiscale oudedagspensioenreserve (FOP). Hiermee kan jaarlijks een bepaald gedeelte van de winst worden gereserveerd voor pensioenopbouw. Op het moment dat u met pensioen gaat, wordt de FOP verplicht ingezet voor de aankoop van een lijfrente.

Wordt vervolgd ... Deze nieuwe systematiek heeft als voordeel dat er geen waardering meer hoeft te worden gemaakt van de pensioenvoorziening. Het zal dan dus eenvoudiger zijn om vast te stellen hoeveel ruimte er bestaat voor het doen van een dividenduitkering.

Er is nog geen sprake van een concreet wetsvoorstel. De staatssecretaris stelt voor om over dit onderwerp in discussie te gaan met het parlement. Voorlopig is het knelpunt dus nog niet opgelost.

Heeft u een pensioenregeling bij uw eigen BV, dan is het uitkeren van dividend lastig. Dit vraagt veel rekenwerk. Voorlopig is dit knelpunt nog niet opgelost.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01