ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.02.2014

Een slideshow swipen?

Wilt u uw producten of diensten voorstellen in een goedlopende presentatie? Dat kan uiteraard in PowerPoint, maar er bestaan ook tal van alternatieven. Wij testten voor u de jonge cloudtool Swipe uit.

Zo werkt het

Swipe ( http://www.swipe.to ) bevindt zich nog in bètafase. Alles gebeurt hier via uw browser, zodat u geen software hoeft te installeren. Na registratie komt u terecht op een persoonlijk ‘dashboard’. Daar krijgt u meteen een presentatie met handige ‘tips & tricks’. Zélf aan de slag gaan doet u via een klik op New Deck (een presentatie heet hier namelijk een ‘deck’). Vervolgens kunt u materiaal uploaden of bv. van uw bureaublad rechtstreeks naar de module slepen. Het mag zowat elk grafisch bestand (jpg, bmp, png, raw, Adobe Photoshop- of Illustrator-bestanden, ...) zijn en pdf’s worden ook aanvaard. Ieder ingeladen bestand wordt getoond als een afzonderlijke slide. De slides kunt u daarna via de muis desgewenst van plaats verwisselen.

Tip. In deze bètafase gelden overigens geen beperkingen op het aantal of de grootte van de gebruikte bestanden.

Extra’s toevoegen. Wilt u een onlinevideo vanuit YouTube of Vimeo integreren als een slide, dan kan dat via het linkermenu. U hoeft alleen maar de url in te geven en Swipe doet de rest. Maar – en daarmee komen we meteen aan een grote tekortkoming – mogelijkheden om in de module zelf teksten toe te voegen, zijn er niet. Uw geschreven boodschap moet met andere woorden al aanwezig zijn in het materiaal dat u uploadt. Ook een bibliotheek met bv. pijlen, symbolen, lijnen en andere grafische elementen ontbreekt.

Delen met uw klanten

Delen. De presentaties die u in Swipe maakt, worden bewaard onder een unieke url (onder de vorm http://swipe.to/12abc ). Die kunt u delen met bv. uw klanten (via e-mail, de Facebook-pagina van uw zaak, enz.) en zij kunnen dan handmatig door de slides bladeren. Via de balk onderaan ziet u het aantal ‘views’ tot nu toe. Tot zover niks bijzonders, maar Swipe laat u via de Control live -knop in diezelfde balk ook toe zélf de presentatie te geven. De balk wordt dan groen en als u van slide verwisselt, dan gebeurt dat in real time ook bij iedereen die op dat moment uw presentatie volgt op zijn apparaat.

Tip. Zo’n ‘streaming slideshow’ kunt u naar onze mening wel het best voorzien van live commentaar via bv. Skype.

Let op! Al uw ‘decks’ zijn standaard als ‘private’ ingesteld. In dat geval kunt u – wanneer u ingelogd bent – als enige de presentaties bekijken en eventueel bewerken. Slideshows die u met anderen wilt delen, moet u eerst instellen als ‘public’. Ter info: u kunt een Swipe-slideshow ook via een embed code integreren in uw eigen website. Hoe dat precies gebeurt, leest u op http://beta.swipe.to/help/embedding/

Voor elk scherm. Ook vermeldenswaardig is het ‘responsive’ design van de presentaties: ze worden automatisch aangepast aan het scherm waarop ze bekeken worden – dus ook op een smartphone of tablet.

Eindconclusie

De creatieve mogelijkheden binnen Swipe zijn erg beperkt, maar toch heeft deze tool volgens ons een bestaansreden omwille van de Control live -functie. Weet wel dat Swipe in deze bètafase nog niet 100% werkt zoals het moet: een geïntegreerde YouTube-video kregen wij niet aan de praat op onze iPhone, maar op de computer lukt dat wel.

De creatieve mogelijkheden binnen Swipe zijn erg beperkt. Toch heeft deze presentatietool een handige troef in huis: gebruik hem als u een slideshow in real time wilt streamen terwijl anderen op hun eigen apparaat meekijken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01