BELASTINGEN - 18.02.2014

Landelijke Landbouwnormen 2013 gepubliceerd

In overleg met het bedrijfsleven zijn er landbouwnormen ontwikkeld (voor de meest gangbare kostenposten) aan de hand waarvan het resultaat van uw onderneming kan worden bepaald. Hoe zijn die nu aangepast? Wat nu?

Nieuw. Recent heeft de Belastingdienst de nieuwe landbouwnormen gepubliceerd. Deze normen bieden ondernemers in de akkerbouw, veehouderij en tuinderij een standaard voor de meest gangbare kostenposten en waarderingen van bedrijfsmiddelen en voorraden.

De landbouwnormen zijn in overleg met het bedrijfsleven vastgesteld.

Er is nu een duidelijker onderscheid gemaakt tussen gebruiksvee en vee dat als voorraad aangemerkt wordt. Verder zijn de normbedragen voor waardering van blankvleeskalveren en vleeskalkoenen vervallen. De normbedragen zijn uiteraard wel aangepast aan de marktprijzen in 2013.

U kunt de ‘Landbouwnormen 2013’ downloaden via http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 16.10.06).

Toepassing landbouwnormen

Betrekking op het jaar 2013. De nu gepubliceerde landbouwnormen hebben betrekking op het jaar 2013. Dit betekent dat voor boekjaren die aanvangen in 2013 deze normen dienen te worden gehanteerd. Ook wanneer er sprake is van een gebroken boekjaar dat pas eindigt in 2014.

Omdat deze landbouwnormen pas na afloop van het jaar worden gepubliceerd, wordt in de administratie over 2013 gedurende het jaar vaak uitgegaan van de landbouwnormen over 2012.

Dit is voor de uiteindelijke resultaatbepaling echter uitdrukkelijk niet toegestaan. U zult uw administratie moeten corrigeren naar de normen van 2013.

Afwijken van norm?

Voor wie? De landbouwnormen gelden in beginsel voor iedere ondernemer in de agrarische sector. Enkel voor de biologische land- en tuinbouw zijn geen aparte normen opgenomen, omdat deze te divers en kleinschalig is om hiervoor juiste normen te ontwikkelen. Zijn er echter nog wel mogelijkheden om af te wijken van deze normen?

Hogere kosten. Jazeker! Allereerst is het in uitzonderlijke gevallen mogelijk om van deze normen af te wijken. U moet een goede reden hebben waarom de door de fiscus gepubliceerde norm niet van toepassing is. Bijvoorbeeld omdat u goed gedocumenteerd kunt aantonen dat een bepaalde kostenpost bij u veel hoger is dan genormeerd.

Tip. Als u wilt afwijken van de norm dient u in uw aangifte inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting aan te geven dat u bent afgeweken van de landbouwnormen bij de vaststelling van het resultaat. Doet u dit niet, dan loopt u een groot risico op navordering en boete ingeval van een controle.

Makkelijker afwijken. Verder zijn in de landbouwnormen ook bedragen opgenomen die geen norm zijn maar enkel een richtlijn. U mag van deze bedragen afwijken indien u aannemelijk kunt maken waarom deze bedragen in uw situatie niet toegepast kunnen worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor het privégedeelte van elektriciteit- en waterkosten.

De bewijslast is hierbij dus minder zwaar dan bij het afwijken van de normen. U hoeft voor een afwijking van de richtlijn enkel aannemelijk te maken dat uw kosten anders zijn. Een afwijking van de norm is volgens de fiscus alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen.

De Landelijke Landbouwnormen 2013 zijn bekend. Als u ze toepast, kiest u voor de fiscaal veilige weg, want dan weet u dat de fiscus daarmee akkoord is. Weet dat als u een goede reden (via een goede onderbouwing) kunt aanvoeren, u hiervan mag afwijken. Zorg dat dit dan duidelijk in uw aangifte is vermeld.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01