VERTEGENWOORDIGING - 13.02.2014

Medische behandeling bij kind van gescheiden ouders

Veel kinderen groeien op met gescheiden ouders. Gelukkig gaat het meestal goed, maar toch zitten ouders vaak niet op één lijn als het om hun kinderen gaat. Hoe zit het bijvoorbeeld als de ene ouder een ingreep wil en de andere niet?

Uit de praktijk. Op maandagmorgen verschijnt vader Ibrahim met zijn zoontje Mo van 14 op het spreekuur met het verzoek een besnijdenis uit te voeren bij Mo. Uit het gesprek met Ibrahim blijkt dat hij en zijn vrouw al enige tijd gescheiden zijn, maar dat hij het heel belangrijk vindt dat Mo tóch besneden wordt. Als arts heeft u zo uw twijfels over de situatie en u vraagt zich af of deze behandeling zomaar kan worden uitgevoerd.

Hoofdregel: samen het gezag

Allebei iets te zeggen. Het uitgangspunt bij gescheiden ouders is dat beide ouders het ouderlijk gezag ten aanzien van het kind dragen en dus samen zeggenschap hebben over de medische behandelingen van hun kind. De ouders dienen het in dit geval samen eens te zijn met de behandeling, er moet ‘dubbele toestemming’ zijn.

Download de ‘Wegwijzer dubbele toestemming minderjarige 2011’ van: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 06.21.02).

De praktijk is anders

Niet samen in uw spreekkamer. Het is natuurlijk mooi als de ouders het eens zijn én als ze ook samen in uw spreekkamer zitten. Helaas worden dat soort zoete broodjes niet gebakken. In de praktijk komt het immers maar al te vaak voor dat een kind met ‘maar’ een van de ouders op het spreekuur verschijnt. Normaal gesproken mag de toestemming van de andere ouder dan worden verondersteld, tenzij er reden is om te twijfelen aan de toestemming van de andere ouder. En dat is natuurlijk vaak het geval bij gescheiden ouders.

Daarom ... altijd checken! Is er sprake van nieuwe patiënten? Vraag dan bij de aanvang van deze nieuwe behandelrelatie altijd naar de gezagsverhoudingen én een uittrekstel uit het gezagsregister.

Het kan nóg lastiger

Kind beslist mee. In de hiervoor geschetste situatie is Mo 14 jaar oud. Dat betekent dat u hém ook om toestemming moet vragen. Zou Mo 12 jaar oud zijn geweest, dan beslissen zijn ouders (als gezagsdragers), maar moet u ook zíjn mening meenemen in de besluitvorming.

Eén ouder draag het gezag. Het komt ook voor dat het ouderlijk gezag slechts aan een van de ouders of aan een gezinsvoogd wordt toegewezen. Hoe pakt u dat dan aan?

Raadpleeg het gezagsregister! Bij twijfel is het verstandig om navraag te doen bij beide ouders. U kunt hun ook vragen om een uittreksel van het gezagsregister te overleggen. Tip. Neem dit uittreksel op in uw dossier. Tip. Raadpleeg het (openbare) gezagsregister. Dit doet u schriftelijk bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Vermeld in het verzoek de naam van de minderjarige, zijn geboortedatum en geboorteplaats.

Niet noodzakelijk. In het geval van Mo gaat het om een niet-noodzakelijke behandeling. In dit geval bleek ook nog eens dat de moeder de enige met gezag belaste ouder was. De behandeling mocht dus alleen worden ingezet als moeder én Mo het hiermee eens zijn. Tip. Als de behandeling niet om een besnijdenis gaat maar om een acuut noodzakelijke behandeling, dan kunt u als arts gelukkig zelfs zónder toestemming de behandeling starten.

Doe bij het aangaan van een behandelrelatie met een kind van gescheiden ouders altijd navraag naar de gezagsverhoudingen en leg deze vast in het medisch dossier. Raadpleeg bij twijfel het openbare gezagsregister.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01