BEDRIJFSOVERNAME EN FAILLISSEMENT - 27.02.2014

Uw concurrent in de uitverkoop …

Uw concurrent gaat failliet, waardoor u de kans heeft om (delen van) het bedrijf voor een zacht prijsje over te nemen. U heeft daar wel oren naar, maar hoe pakt u zo’n overname aan zodat u geen kat in de zak koopt?

Uitverkoop. Het overnemen van een failliete concurrent kán heel positief uitpakken, maar is niet zonder risico’s. Weet waar u aan begint! Hoe pakt u dit nu goed aan?

Bedenk wat u wilt bereiken

Wat is uw doel? De belangrijke eerste stap die u moet zetten na het faillissement van uw concurrent, is het bedenken wat u nu eigenlijk wilt bereiken. Zorg dat u duidelijk heeft wat uw doel van de overname is. Waarin bent u nu eigenlijk geïnteresseerd? In een merk van uw concurrent, het pand, het personeel of een samenstel van bedrijfsonderdelen? Tip. Natuurlijk kunt u alle activa van uw concurrent kopen, maar u kunt ook de onderdelen overnemen die voor u interessant zijn. Denk bijv. aan het klantenbestand of de opdrachtenportefeuille van uw concurrent. Let op. De curator zal bij voorkeur eerst het hele bedrijf willen verkopen.Dit levert immers de hoogste opbrengst op. Lukt dat niet, dan zal de curator proberen delen van het bedrijf of de bezittingen proberen te verkopen.

Zoek contact met de curator

De curator is de leider. Ná het faillissement neem de curator de regie volledig over. Als u interesse heeft in (delen van) de onderneming van uw concurrent, dan moet u zich dus melden bij de curator. Tip. Meld uw interess zo snel mogelijk en vraag de relevante informatie bij de curator op.

Welke informatie wilt u? Vraag de curator in ieder geval om de financiële stukken, zoals de balans en de winst- en verliesrekening van de afgelopen 3 jaren, de debiteurenlijst, de inventarislijst, de lijst van onderhanden werken, de klantenlijst, de personeelslijst en een lijst van (overige) activa die kunnen worden overgenomen.

Wees voorbereid

Kennis is macht. Om een overname van een failliete onderneming succesvol te laten zijn, komt het in de eerste plaats aan op kennis. Zorg ervoor dat u de branche kent. Maar ook: neem de tijd voor een goed boekenonderzoek zodat u weet wat u koopt. Als u bepaalde kennis zelf niet heeft, schakel dan een deskundige in. Bijvoorbeeld een bedrijfsjurist of een accountant.

Vraag door

Naadje van de kous. Zorg dat u weet hoe de positie van de verschillende partijen is. Denk aan:

  • zijn er leveranciers die onder eigendomsvoorbehoud hebben geleverd? Als dat zo is, dan zijn die spullen van de leverancier gebleven en kan de curator ze niet aan u verkopen;
  • wat gaat het personeel doen en hoe is hun arbeidsrechtelijke positie? Wees vooral alert op arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Voor u het weet zit u onbedoeld vast aan een ‘vast’ contract. Tip. U bent niet verplicht het voltallige personeel over te nemen;
  • vergeet ook de bestuurder/eigenaar van de failliete onderneming niet. Wordt deze opnieuw uw concurrent? Tip. Uit rechtspraak blijkt dat u als koper van de bedrijfsinformatie van een failliete onderneming anderen kunt aanspreken die u beconcurreren met deze informatie.

Tip. Houd met de overnameprijs rekening met de risico’s die verbonden zijn aan de overname. Hoe groter de risico’s, hoe lager de prijs.

Houd goed voor ogen waaróm u het bedrijf van uw concurrent wilt overnemen. Wilt u bijv. zijn pand of zijn klanten? Zoek contact met de curator. Ga na of die bereid is delen van het bedrijf te verkopen. Zorg dat u weet wát u koopt. Onderzoek goed (financiële stukken, personeelsdossiers en contracten) én vraag door!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01