FISCOTIP - 17.10.2018

Belastingvrij naar het wintersportgebied

Als uw bedrijf over een bestelauto beschikt, geldt voor privégebruik gewoon de bijtelling. Als u het echter slim aanpakt, dan kunt u de auto rond de kerst toch 1.000 km privé gebruiken, zonder bijtelling en zonder rittenregistratie. Hoe zit dat?

Ontkomen aan bijtelling. Ook voor een bestelauto geldt de bijtelling vanwege het privégebruik. Gelukkig zijn er voor bestelauto’s wel meerdere opties om hieraan te ontkomen. Door er hiervan twee te combineren, kunt u een bestelauto rond de jaarwisseling maximaal 1.000 km privé gebruiken zonder bijtelling. Bovendien hoeft u nauwelijks kilometers bij te houden. Deze regeling geldt ook voor uw werknemers. Hoe werkt het?

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Niet privé gebruiken. Voor bestelauto’s kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvragen. Als u deze invult en opstuurt naar de Belastingdienst, krijgt u geen bijtelling. Let op. Als u deze verklaring aanvraagt, mag u de bestelauto niet privé gebruiken, zelfs niet één kilometer om even uw kroost uit de crèche te halen.

Geen kilometeradministratie. Als u de verklaring heeft ingestuurd, hoeft u geen rittenstaat bij te houden. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat u de auto alleen zakelijk gebruikt en controleert dit fysiek. Constateert men dat uw bestelauto op een ongebruikelijke plaats stond, dan kan men u om een verklaring vragen.

Verklaring intrekken. De verklaring geldt voor onbepaalde tijd, maar kunt u ook weer intrekken. Vanaf dat moment geldt de bijtelling over het hele jaar, tenzij u kunt bewijzen dat u de auto in het jaar niet meer dan 500 km privé heeft gebruikt. In de periode dat de verklaring nog niet was ingetrokken, gaat de Belastindienst ervan uit dat de bestelauto niet privé is gebruikt.

In de loop van het jaar indienen. U kunt de verklaring ook in de loop van het jaar indienen, op voorwaarde dat er tot dat moment nog niet meer dan 500 km met de bestelauto privé is gereden. Dit moet u desgevraagd kunnen bewijzen, dus tot dat moment moet u een rittenstaat bijhouden.

Belastingbesparende combi

Bovenstaande regeling maakt het mogelijk om de bestelauto gedurende een periode in het jaar maximaal 500 km privé te gebruiken en de rest van de periode alleen zakelijk. Als u in de periode dat u alleen zakelijk rijdt een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvraagt, hoeft u ook geen kilometers bij te houden. Eenmaal per twee jaar biedt dit in principe zelfs de mogelijkheid om rond oud en nieuw de bestelauto maximaal 1.000 km privé (gespreid over twee jaar) te gebruiken. Let op. De inspecteur zal niet enthousiast zijn als hij dit achteraf ziet. Hij kan echter moeilijk stellen dat er sprake is van ‘fraus legis’ (wetsmisbruik), omdat er uiteindelijk per kalenderjaar minder dan 500 km privé is gereden. De forfaitaire bijtelling geldt dus niet. U heeft op deze manier alleen de noodzaak om een volledige rittenregistratie bij te houden, omzeilt.

Voorbeeld.U heeft vanaf 01.01.2018 de verklaring aangevraagd. U gebruikt de bestelauto alleen zakelijk tot 21.12.2018. Daarna trekt u de verklaring in en gebruikt u de auto voor een rit naar de wintersportlocatie in Kassel. Vanaf dat moment houdt u kilometers bij. U rijdt na twee weken op 04.01.2019 weer terug naar huis. Op 05.01.2019 vraagt u de verklaring weer aan en rijdt u de bestelauto de rest van 2019 alleen nog zakelijk. Met de ritten naar Kassel (bijvoorbeeld vanuit Amsterdam 406 km) komt u in beide jaren niet boven de 500 km en volgt er dus geen bijtelling.

Als u een bestelauto in een jaar niet meer dan 500 km privé gebruikt en voor de rest van het jaar een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvraagt, krijgt u geen bijtelling. U hoeft alleen de ritten bij te houden in de periode waarin u de bestelauto ook privé reed.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01