TESTAMENT - 30.10.2018

Geld dat vererft via tweetrapsmaking direct uitbetalen?

Hoe werkt een tweetrapsmaking via een testament in de praktijk? Wat als er ook een verteringsbevoegdheid in het testament is opgenomen? Komt deze bevoegdheid op basis van de wettelijke verdeling toe aan de partner? Wat heeft de rechter nu beslist?

Tweede huwelijk. Na een echtscheiding is Frans hertrouwd met Mia. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee kinderen.

Tweetrapsmaking via testament

Ten behoeve van kleinkinderen. Trees, de moeder van Frans, heeft een testament gemaakt waarbij ze haar zoon tot haar enige erfgenaam benoemt. In het testament is een zogenoemde ‘tweetrapsmaking’ opgenomen ten behoeve van haar kleinkinderen. Daarin staat dat al hetgeen na het overlijden van Frans van haar erfenis is overgebleven, toekomt aan zijn twee kinderen.

Verteringsbevoegdheid. Wel is er in de tweetrapsmaking een ‘verteringsbevoegdheid’ opgenomen. Dat betekent dat Frans het recht heeft om zonder enige beperking de gehele erfenis van zijn moeder op te maken.

Wettelijke verdeling. Als Frans overlijdt, wordt op basis van de wettelijke verdeling zijn gehele nalatenschap (erfenis) toegedeeld aan zijn tweede echtgenote Mia. Voor de waarde van hun erfdeel krijgen de twee kinderen van Frans een vordering op hun stiefmoeder. Maar die vordering is normaal gesproken pas opeisbaar als Mia overlijdt. Dat kan nog wel even duren.

Claim van de (stief)kinderen

Wel eisen de kinderen direct betaling op door Mia van € 30.000,-. Uit de administratie van Frans blijkt dat dit bedrag is overgebleven van de erfenis die hij van zijn moeder heeft ontvangen. Door de werking van de tweetrapsmaking komt dit geld na het overlijden van Frans nu meteen toe aan de twee kinderen.

Alle rechten zijn overgegaan. Maar stiefmoeder Mia weigert om tot betaling over te gaan. Omdat de gehele erfenis van Frans, met alle rechten en verplichtingen, aan haar is toegedeeld, komt de verteringsbevoegdheid zoals opgenomen in de tweetrapsmaking nu aan haar toe. Zij staat volledig in haar recht om al het geld dat eerst aan Frans toebehoorde op te maken.

Verrekening schuld. Ook stelt ze dat Frans nog een schuld heeft aan haar van € 30.000,-. Dat bedrag moest vanuit zijn privévermogen aan haar worden voldaan. Nu hij is overleden, kan die schuld mooi worden verrekend met het bedrag dat uit de erfenis van Trees is overgebleven.

Wettelijke verdeling niet van belang

Verteringsbevoegdheid eindigt. Gelukkig voor de kinderen krijgt hun stiefmoeder van de rechter geen gelijk. Het klopt dat in de tweetrapsmaking een onbeperkte verteringsbevoegdheid is opgenomen, maar deze bevoegdheid eindigt direct bij het tweede overlijden (van Frans). Dat de gehele erfenis van Frans op basis van de wettelijke verdeling in zijn geheel aan Mia is toegedeeld, speelt daarbij geen enkele rol.

Geen bewijs. Ook stelt de rechter vast dat er geen enkel bewijs is voor de vordering van € 30.000,- die Mia stelt te hebben. Daarvan staat niets zwart-op-wit en de constructie op basis waarvan de schuld van Frans zou zijn ontstaan, komt de rechter uiterst ongeloofwaardig voor.

Wat heeft de rechter nu beslist?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 14.06.2018 (GHARL:2018:4081) , oordeelt dat Mia onmiddellijk € 30.000,- (met rente) aan de kinderen van Frans moet overmaken. Ook moet ze € 5.544,- aan proceskosten betalen!

Een tweetrapsmaking zorgt ervoor dat de erfenis binnen de eigen familie blijft en niet naar ‘de koude kant’ gaat. Dit speelt des te meer bij een tweede huwelijk van het eigen kind. De tweetrapsmaking moet altijd worden nageleefd. De wettelijke verdeling (bij overlijden van het eigen kind) is daarbij van geen enkel belang.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01