BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.10.2018

Hoeveel loon voor u als DGA en uw meewerkende partner?

De directeur-grootaandeelhouder en diens meewerkende partner moeten een ‘gebruikelijk salaris’ uit de BV krijgen. Dat dat nog niet zo eenvoudig te bepalen is, blijkt uit de praktijk. Als u een BV heeft, hoe berekent u beide salarissen dan?

Gebruikelijkloonregeling

Met de gebruikelijkloonregeling wil de belastingwetgever voorkomen dat u als DGA een te laag salaris opneemt uit uw BV.

Hoe te berekenen? Het gebruikelijk loon kunt u als volgt bepalen, houd rekening met:

  • een salaris van minimaal € 45.000,- (2018). Dit is het loon dat de Belastingdienst een gebruikelijk loon vindt;
  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Uw gebruikelijk loon moet minstens € 45.000,- (2018) zijn en minimaal het bedrag dat u bij een derde zou kunnen verdienen, minus een marge van 25%. Zou u dus bij een derde € 100.000,- kunnen verdienen, dan is uw gebruikelijk loon voor 2018: 75% van € 100.000,- = € 75.000,-;
  • het hoogste loon van de overige werknemers van de BV of van verbonden vennootschappen. U mag het gebruikelijk loon niet lager vaststellen dan het loon van werknemers in uw BV of van de verbonden vennootschappen.

Tip 1. Het privégebruik van de auto van de zaak telt mee voor het gebruikelijk loon. Bij een gebruikelijk loon van € 45.000,- en een bijtelling voor het privégebruik van de auto van € 5.000,-, kunt u dus volstaan met € 40.000,- aan loon in geld.

Tip 2. Pensioenpremies tellen eveneens mee bij de bepaling van het gebruikelijk loon.

Minder dan € 45.000,-? Kunt u aannemelijk maken dat het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager is dan € 45.000,-? Dan mag u het loon vaststellen op dit lagere bedrag.

Als uw BV verlies lijdt? Als uw BV structureel verlies maakt, dan kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst voor een lager gebruikelijk loon.

Let op.  Laat uw rekening-courantschuld niet te ver oplopen. De Belastingdienst zal bij de vaststelling van het gebruikelijk loon rekening houden met rekening-courantopnames!

Innovatieve start-ups. Vanaf 2017 mag het gebruikelijk loon van de DGA van een innovatieve start-up gedurende de eerste drie jaar van de start-up worden gesteld op ten minste het niveau van het minimumloon. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming.

Meewerkende partner

De gebruikelijkloonregeling geldt ook voor uw meewerkende partner, ongeacht of u samenwoont of gehuwd bent.

Let op.  Het salaris dat uw partner verdient, moet zakelijk zijn. Een bovenmatig salaris voor uw partner kan als verkapt dividend worden aangemerkt.

Minder dan € 45.000,-? Als uw BV aan uw partner een salaris van minder dan € 45.000,- (2018) toekent, moet u aannemelijk maken dat het loon van een soortgelijke dienstbetrekking ook lager is.

Tip.  Werkt uw partner niet fulltime voor de BV, dan kan het salaris evenredig worden verminderd, hetgeen dus niet mogelijk is bij u als DGA.

Let op.  Teken dit ook aan op de salarisstrook van uw partner (en uiteraard in het arbeidscontract). Zo staat u bij een discussie met de fiscus sterker.

Bij de check of het salaris voldoet aan de fiscale minimumeis (het gebruikelijk loon), mag u ook de privébijtelling voor de auto van de BV en de pensioenpremies meetellen. De gebruikelijkloonregeling geldt ook voor uw meewerkende partner in de BV. Voor innovatieve start-ups geldt er de eerste drie jaar een uitzondering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01