Goed werken met buitenlandse werknemers in de bouw
Bouw-cao. Een Nederlandse werkgever moet de buitenlandse werknemers betalen volgens de bouw-cao. Dit betekent dat de werknemer een salaris krijgt dat hoort bij de betreffende functie.
Mag werknemer hier werken?
Voordat de werknemer aan het werk gaat, is het van belang dat er onderzocht wordt of een werknemer mag werken in Nederland. Werknemers met de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een land van de Europese Economische Ruimte (EER) mogen in Nederland werken. De EER bestaat uit de landen van de Europese Unie (EU) plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ook werknemers met de Zwitserse nationaliteit mogen in Nederland werken. Werknemers uit overige landen mogen onder bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld alleen met een tewerkstellingsvergunning) in Nederland werken.
Recht op toeslagen? De werknemer kan recht hebben op zorg- en huurtoeslag. Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op de volledige heffingskorting.
Inwoner. Een werknemer die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, is inwoner van Nederland. Door deze wijziging zijn er met ingang van 2019 de volgende drie loonbelastingtabellen:
- werknemers die inwoner zijn van Nederland;
- werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de EU, van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), Zwitserland of de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba);
- werknemers die inwoner zijn van een derde land, dat wil zeggen van een land dat niet valt onder 1 of 2.
Wat met de huisvesting?
Werkgever zorgt voor huisvesting. Omdat buitenlandse werknemers vaak voor een korte periode in Nederland verblijven, zorgt de werkgever regelmatig voor huisvesting. De werkgever houdt de huur dan vaak rechtstreeks in op het salaris van de werknemer om op deze manier er zeker van te zijn dat hij de huur ontvangt voordat de werknemer weer naar zijn thuisland vertrekt.
Nettoloon. Door de Wet aanpak schijnconstructies moet het nettominimumloon per bank worden betaald en mag het nettoloon door inhoudingen niet uitkomen onder het nettominimumloon. Voor huisvesting en zorgverzekering, inclusief herverzekering eigen risico, is een uitzondering gemaakt. Voor de inhouding moet de werknemer een schriftelijke volmacht hebben verleend aan de werkgever.
Aanvullende eisen. Daarnaast gelden er aanvullende eisen. Voor huisvesting geldt dat de huur maximaal 25% van het voor de werknemer geldende brutominimumloon mag bedragen. De huisvesting moet tevens gecertificeerd zijn, overeenkomstig vastgestelde normen betreffende de kwaliteit van huisvesting van werknemers of de verhuurder is een woningcorporatie.
Inhouding zorgverzekering. Voor inhouding van de zorgverzekering moet er een afschrift van de zorgpolis overlegd worden, waarbij een maximum geldt van de geraamde gemiddelde nominale premie (2018: € 114,25 per maand, 2019: € 119,35 per maand). Een aanvullende verzekering kan niet op het nettominimumloon worden ingehouden.