ARBEIDSVOORWAARDE - 06.11.2018

Leaseauto terug bij ziekte?

Uw werknemer heeft een leaseauto en is al een tijd ziek. Of hij zijn leaseauto moet teruggeven, hangt af van wat er is afgesproken. Een leaseauto kan zelfs automatisch een arbeidsvoorwaarde worden. Wat dan?

“Geef maar terug …

... je gebruikt hem toch niet”. Onlangs vroeg een werkgever of hij de leaseauto van zijn zieke werknemer mag terugvorderen. De werkgever had de auto dringend nodig in het bedrijf en de werknemer gebruikte hem toch niet. De werknemer was immers ziek. De vraag is of de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is die gewijzigd mag worden.

Leaseauto als arbeidsvoorwaarde? Het begrip arbeidsvoorwaarde is een ruim begrip dat juridisch niet scherp omlijnd is. In de rechtspraak wordt het beschikken over een leaseauto als een arbeidsvoorwaarde aangemerkt. Ook wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van loon als de werknemer de auto ter beschikking krijgt zonder dat hij deze voor het werk nodig heeft en hij de auto ook in zijn vrije tijd mag gebruiken. Hier wordt in de rechtspraak dus van uitgegaan.

Wijzigingsbeding als hulpmiddel

Hulpmiddel. Als er een wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst staat, is een wijziging gemakkelijker. Maar ook dan moet u een zwaarwegend belang hebben om de wijziging te kunnen doorvoeren. Denk bijv. aan slechte bedrijfseconomische omstandigheden. Dit belang moet dan afgewogen worden tegen het belang van de werknemer. Tip.  Probeer overeenstemming te bereiken met de medewerker. Het kan helpen de werknemer tegemoet te komen met een afbouwregeling.

Zonder wijzigingsbeding. Ook zonder wijzigingsbeding in het arbeidscontract is het mogelijk een wijziging door te voeren. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, gaat dit echter niet zo gemakkelijk. Van belang is dat er gewijzigde omstandigheden zijn en dat het redelijk is van de werknemer te verlangen dat hij meewerkt aan aanpassing van zijn arbeidsovereenkomst. Het gaat daarbij om twee dingen:

  1. is het voorstel van de werkgever wel redelijk (goed werkgeverschap);
  2. kan men van de werknemer redelijkerwijs verwachten dat hij het voorstel aanvaardt (goed werknemerschap).

Wat zei de rechter laatst?

Arbeidsvoorwaarde geworden? Rechtbank Midden-Nederland, 13.08.2018 (RBMNE:2018:3624) , heeft zich uitgesproken over de vraag of de leaseauto na verloop van tijd een arbeidsvoorwaarde wordt, terwijl er hierover niets op papier stond. De rechter vond van wel. Ook al staat er niets op papier, de auto is na verloop van tijd een recht geworden dat niet zonder meer kan worden afgenomen.

In deze zaak was Tim 16 jaar in dienst bij W. en Tim had al die tijd een leaseauto. Door deze lange duur is het gebruik van de leaseauto aan te merken als loon en is daarmee onderdeel gaan uitmaken van de arbeidsovereenkomst. Omdat in de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen, is W. niet gerechtigd de leaseauto terug te vorderen. Doet hij dit toch, dan is dit onrechtmatig, waardoor W. de schade aan Tim zal moeten vergoeden. Tip.  Neem een eenzijdig wijzigingsbeding op in de arbeidsovereenkomst. Zo kunt u kleine wijzigingen simpeler doorvoeren.

Download een ‘Voorbeeld van een eenzijdig wijzigingsbeding’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 24.01.03).

Een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst maakt aanpassing van de arbeidsvoorwaarden een beetje makkelijker. Als werkgever moet u echter nog steeds een goede (zwaarwegende) reden hebben om de arbeidsvoorwaarden te kunnen aanpassen. Probeer er altijd eerst met de werknemer uit te komen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01