SOFTWARE & WEBDIENSTEN - GRAFISCH - 09.11.2018

Zo maakt u een animatiefilmpje

Zoekt u een geanimeerde video of cartoon voor bv. een voorstelling van uw bedrijf of uw producten? U kunt die laten maken door een professional, maar waarom probeert u het niet eerst eens zelf? Deze tools helpen u.

Om een animatiefilmpje te maken, bestaan er zowel desktopprogramma’s als online tools. Een goed en actueel overzicht vindt u bij Renderforest ( https://goo.gl/AWAuWE ).

Vertrek van een template

PowToon. Veel tools laten u vertrekken vanuit bestaande templates en figuurtjes. Dat is bv. zo bij de webdienst PowToon ( http://www.powtoon.com ). De makers beloven u al een professioneel resultaat na 20 minuten en de ‘drag & drop’-aanpak werkt inderdaad gemakkelijk en snel (zie https://goo.gl/iksXQg voor een voorbeeld). Eigen illustraties en audio importeren is mogelijk. PowToon is gratis, maar er zijn ook te betalen formules met meer mogelijkheden (vanaf $ 6/maand, zie https://www.powtoon.com/premium/ ).

Moovly. We hebben eerder al Moovly ( http://www.moovly.com ) besproken als de handige webtool om dynamische presentaties in de vorm van video’s te maken. Hiermee kunt u echter ook animatiefilmpjes maken. Op https://goo.gl/4juZ7i leest u alles over de mogelijkheden. U kunt Moovly gratis testen; daarna moet u ongeveer $ 25/maand betalen ( http://www.moovly.com/pricing ).

Alternatieven:Animaker Cartoon Maker ( https://www.animaker.com/cartoon-maker ) moet u zeker ook eens (gratis) uitproberen. Daarnaast vinden wij Vyond ( http://www.vyond.com, het vroegere GoAnimate ) ook de moeite waard. Deze webtool heeft namelijk een erg goede ‘lip sync’-functie aan boord (zie https://goo.gl/eKRSsQ ). Vyond is echter niet goedkoop: na de gratis testperiode betaalt u minstens $ 39/maand (zie https://www.vyond.com/plans/personal/ ).

Of teken alles zelf

Wilt u alles helemaal zelf tekenen? Dat kan met de gratis software OpenToonz ( http://opentoonz.github.io/e/ – voor Windows en Mac). Na de installatie zal u overdonderd worden door de vele menu’s, functies en vensters. OpenToonz is dan ook professionele software die gebruikt werd voor tekenfilmseries en anime-films. Tip.  Gelukkig vindt u uitgebreide handleidingen op Read the Docs ( https://opentoonz.readthedocs.io ). U doet er ook goed aan om vooraf enkele tutorials te bekijken: die treft u in overvloed aan in YouTube. Wijzelf gingen snel aan de slag dankzij https://goo.gl/HKzD8B en https://goo.gl/iSwG5Q .

In OpenToonz werkt u niet met een traditionele tijdslijn. Op de zgn. Xsheet plaatst u de verschillende frames van de animatie (zie https://goo.gl/SrQL48 ). Verder krijgt u alle tools en functies om een echte animatiefilm te maken. Bovendien kunt u extra effecten als plug-ins installeren ( https://goo.gl/6R5pGt ). Weet wel dat OpenToonz niet 100% stabiel is: vergeet dus niet om uw creaties systematisch te bewaren.

Tekentablet nodig?

Tekenen met de computermuis is een hele opdracht. Weet dat er speciale ‘drawing tablets’ of tekentablets bestaan die u met uw computer verbindt en waarop u dan met een pen heel precies kunt tekenen. Een erg populaire tekentablet is de Intuos van Wacom ( https://www.wacom.com ). Andere merken zijn Trust en Huion. De prijzen starten vanaf € 40. Aankooptips vindt u bij Tablet Under Budget ( https://goo.gl/5p5KZb ).

Maak in PowToon of Moovly een animatiefilm op basis van bestaande templates en figuren. In OpenToonz tekent u helemaal zelf, maar dan kunt u wellicht een tekentablet (bv. van Wacom) gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01