BEDRIJFSOPVOLGING - 28.11.2019

Bedrijfsopvolging op tijd regelen

Bij de vererving of de schenking van uw BV-aandelen kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling. Het is dan wel van belang om tijdig voor te sorteren. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

Bedrijfsopvolgingsregeling

Vrijstelling erf- of schenkbelasting. De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) komt er kort gezegd op neer dat er bij de vererving of de schenking van ondernemingsvermogen (of BV-aandelen) een gedeeltelijke vrijstelling geldt. Sinds 2010 geldt er een vrijstelling van 100% tot een ondernemingsvermogen van € 1.084.851 (2019). Boven deze waarde geldt er een vrijstelling van 83%. Het bedrag van de vrijstelling geldt voor de gehele vererving van de onderneming. Er wordt dus niet gekeken hoeveel elke erfgenaam of begiftigde aan waarde verkrijgt.

Bezitstermijnen. Als voorwaarde geldt dat bij vererving resp. schenking de onderneming een jaar resp. vijf jaar in bezit van de erflater resp. schenker geweest moet zijn. Bovendien moet de onderneming na het overlijden van de erflater resp. na de schenking vijf jaar worden voortgezet. De vrijstelling is dus voorwaardelijk!

Wanneer gaat de bezitstermijn lopen?

Overname onderneming. Bij Rechtbank Noord-Holland speelde er onlangs een zaak over een vader die indirect 46,75% van de aandelen in een BV bezat (ECLI:NL:RBNHO:2019:1089) . Deze BV kocht op 18 september 2013 de activa en passiva van een derde. Op 19 december 2014 schonk de vader 20% van de aandelen in zijn holding-BV aan zijn zoon.

Nieuwe bezitstermijn. In geschil is de vraag of voor de schenking van de aandelen aan de zoon de BOR kan worden toegepast. De BOR geldt alleen voor reële gevallen van bedrijfsopvolging. De schenker moet vijf jaar de onderneming hebben gedreven. Daarbij kwalificeert een uitbreiding gedurende de bezitsperiode niet voor toepassing van de BOR voor zover deze uitbreiding een zelfstandig deel van een onderneming betreft. De vader was op 19 december 2014 nog geen vijf jaar ondernemer voor de overgenomen activa en passiva door de BV. Hij voldoet dus niet aan de bezitseis. Het is hierbij niet van belang dat er na overname van de activa en passiva geen sprake meer van een afzonderlijke onderneming is.

Aandachtspunt. De wetgever beoogt met de bezitseis te voorkomen dat er in het zicht van een schenking (of overlijden) eenvoudig (belast) privévermogen of beleggingsvermogen kan worden omgezet in vrijgesteld ondernemingsvermogen. Tip. Met het oog op schenking van de aandelen of het overlijden van de dga kan beleggingsvermogen van de BV worden omgezet in ondernemingsvermogen door belangen in andere ‘ondernemende’ BV’s aan te schaffen. Als hierbij de genoemde bezitstermijnen in acht worden genomen, kan er gebruik worden gemaakt van de BOR-vrijstelling.

Testament en toepassing BOR

Overbedeling. Dga’s hebben de bedrijfsopvolging vaak in een testament geregeld. Voor toepassing van de BOR is het van belang wat er in het testament over de aandelen gezegd wordt. Als bijv. de aandelen van de BV naar een van de kinderen gaan, krijgt dat kind wellicht relatief meer dan de andere kinderen. De andere kinderen krijgen een overbedelingsvordering die niet onder de bedrijfsopvolgingsregeling valt. Het kind met de overbedelingsschuld heeft wel recht op de BOR. De vrijstelling is van toepassing op de waarde van de aandelen minus de overbedelingsschuld.

Beleggingsvermogen van de BV kan worden omgezet in ondernemingsvermogen door belangen in andere ‘ondernemende’ BV’s aan te schaffen. Als dit in verband met de bezitstermijnen tijdig wordt geregeld, kan er bij schenking of overlijden gebruik worden gemaakt van de BOR-vrijstelling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01