RICHTLIJNEN - 28.11.2019

Hoe om te gaan met agressie

Agressie, bedreiging en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals zorgverleners in huisartsenposten, komen steeds meer voor. Wat zijn nu de handreikingen die zijn gemaakt voor actie bij agressie tegen hulpverleners?

Handreikingen

Hulpmiddelen. De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) heeft op haar website materialen gepubliceerd waar huisartsenposten gebruik van kunnen maken als zij geconfronteerd worden met agressie. Die materialen zijn onder andere het ‘Stappenplan agressie en geweld op het werk’ en de handreiking ‘Aangifte doen bij de politie’. Deze materialen gaan onder meer over het voorkomen van agressie-incidenten, wat te doen bij agressie en wat te doen na een agressie-incident.

Download het ‘Stappenplan agressie en geweld op het werk’ en de handreiking ‘Aangifte doen bij de politie’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 12.16.02).

Handreiking agressie op de post. Voor alle huisartsenposten in Nederland is de ‘Handreiking agressie op de post’ via brancheorganisatie InEen beschikbaar gesteld. Hierin staat beschreven welke reactiemogelijkheden er zijn. Deze lopen uiteen van het staken van dienstverlening (nadat er geen sprake meer is van een spoedsituatie) tot in een extreme situatie een burgerarrest. De LHV Academie biedt op aanvraag de training ‘Geen agressie in mijn praktijk’ aan. Daarin wordt geoefend met situaties en samenwerking van het team.

Eenduidige Landelijke Afspraken. Medewerkers van huisartsenposten vallen onder de doelgroep van de Eenduidige Landelijke Afspraken (ELA) die de politie en het Openbaar Ministerie hebben gemaakt over de afhandeling van aangiften van agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak. Een van de afspraken is dat aangiften van agressie en geweld direct opvolging krijgen. De handreiking ‘Aangifte doen bij de politie’ benadrukt het belang van aangifte doen.

Maatregelen

  • Huisartsenposten kunnen zelf bestuurlijke maatregelen nemen.
  • Maak beleid zodat daders bijv. door de huisartsenpost toegang tot het pand kan worden ontzegd.
  • Werkgevers moeten een slachtoffer goed opvangen en de dader moet een passende en duidelijke reactie krijgen op zijn grensoverschrijdende gedrag.
  • Het doen van aangifte geeft een duidelijk signaal dat onacceptabel gedrag niet wordt getolereerd. Er geldt bovendien een strafrechtelijke zwaardere aanpak van daders conform de ELA.

Richtlijn. Toegang weigeren van daders lijkt op gespannen voet te staan met de plicht om medische zorg te verlenen, maar het is onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk. De SSFH heeft hiervoor richtlijnen ontwikkeld die beschreven staan in de handreiking ‘Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging’.

Download de handreiking ‘Beleid voor waarschuwing en toegangsontzegging’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 12.16.02).

Helpdesk

Huisartsenposten en -organisaties die vragen hebben na een agressie-incident, ongewenst gedrag of een conflict, kunnen terecht bij de helpdesk van de SSFH. Dit geldt ook voor vragen over de ontwikkeling van veiligheidsbeleid. Huisartsenpraktijken en -posten die zelf geen vertrouwenspersoon hebben, kunnen gebruikmaken van de vertrouwenspersoon van de SSFH. De eerste vier uur betaalt de SSFH, daarna worden de kosten doorberekend.

Politie en Openbaar Ministerie kennen Eenduidige Landelijke Afspraken voor geweldsincidenten tegen functionarissen met een publieke taak, zoals medewerkers van een huisartsenpost. Doe dus altijd aangifte. Maak beleid en ontzeg daders eventueel de toegang. Vang slachtoffers goed op.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01