KASSAPROGRAMMA - 29.11.2019

Pas op voor afroommodule!

Als met een kassaprogramma omzet wordt gewist, volgt o.a. een naheffingsaanslag btw!

Te lage omzet Ondernemers gebruiken soms een kassaprogramma die een mogelijkheid bevat om omzet te wissen. Als een ondernemer van deze kassasoftware gebruikmaakt en de Belastingdienst maakt dit aannemelijk, dan kan er een naheffingsaanslag btw worden opgelegd. Er is namelijk btw betaald over een te lage omzet.

Casus Op 24 mei 2019 heeft Hof Den Bosch een uitspraak gedaan (ecli:nl:ghshe:2019:1972) over kassaprogramma’s en het zogeheten ‘afroomsysteem’. Bij een restauranteigenaar werd op verzoek van de Belastingdienst door het Nederlands Forensisch Instituut onderzoek gedaan naar het afroomsysteem dat zich mogelijk bevond in kassaprogramma’s van het merk Yitong. De Belastingdienst vond sporen van dit afroomsysteem in het kassaprogramma. Deze sporen gaven de Belastingdienst genoeg aanleiding om aan te nemen dat de btw-aangiften in de jaren 2010, 2011 en 2013 onjuist waren.Een inspecteur moet bij de naheffingsaanslag btw een schatting maken van de te weinig aangegeven omzet. Deze schatting moet de redelijkheidstoets doorstaan en onderbouwd zijn met feitelijke stellingen. Als de Belastingdienst daarin slaagt, ligt het tegenbewijs bij de restauranteigenaar. De eigenaar had een onjuiste btw-aangifte gedaan waardoor de bewijslast werd omgekeerd. Hij moet daarom nu aantonen dat de geschatte naheffingsaanslag btw niet juist is. De verzwaarde bewijslast brengt met zich mee dat een gemotiveerde betwisting van de stellingen van de Belastingdienst niet genoeg is, de restauranteigenaar moet ook zelf feiten stellen en deze met bewijsstukken onderbouwen. Het enkele feit van het ontbrekende onderzoek naar afroomsystemen, in een deel van de periode waarop de naheffingsaanslag btw betrekking had, kan niet beschouwd worden als bewijs voor de onjuistheid van het door de Belastingdienst geschatte bedrag. De restauranteigenaar moet namelijk kunnen bewijzen dat deze ook daadwerkelijk niet aanwezig was in het kassasysteem. Het is de restauranteigenaar niet gelukt om dit verzwaarde tegenbewijs te leveren. Hierdoor blijft de naheffingsaanslag btw staan.

bz-advies

Indien er gebruik wordt gemaakt van een kassasysteem met een afroommodule, adviseren wij om de mogelijkheden tot afromen te onderzoeken. Van belang is het kunnen aantonen van de afwezigheid van een afroommodule. De organisatie van wie het kassasysteem gekocht is of gehuurd wordt, kan u hierover meer vertellen.

Conclusie Let bij gebruik van een kassasysteem op of deze niet over software beschikt waarmee omzet of bonnen gewist kunnen worden. De kassa maakt onderdeel uit van de administratie voor de btw. Van belang is bovendien dat de omzetgegevens van de kassa gedurende zeven jaar bewaard blijven. Daarnaast is het van belang dat in geval van een naheffingsaanslag het benodigde tegenbewijs geleverd kan worden.

Schakel de afroommodule in uw kassaprogramma uit!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01