UITZONDERINGEN - 29.11.2019

Heeft u een eigen woning?

De eigen woning, en de bijbehorende hypotheekrenteaftrek, is een steeds weer terugkerend onderwerp. Maar wanneer is er nu sprake van een eigen woning?

Hoofdverblijf Voor de eigen woning is de belangrijkste eis dat er sprake is van ‘het anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking staan’. Maar met 4,3 miljoen eigen woningen in Nederland (in 2018 aldus CBS) zijn er uiteraard genoeg situaties te bedenken die niet recht toe recht aan zijn, maar waarvoor in de spreektaal sprake is van een eigen woning. Voor deze uitzonderingen bestaat een aantal bijzondere regelingen.

Uitzonderingsregelingen

  • Verhuisregeling Een regeling die veelvuldig is gebruikt in crisisjaren. De oude woning staat te koop, maar wordt niet meer bewoond. Een dergelijke woning kan nog in het jaar van vertrek plus de drie opvolgende jaren als eigen woning worden aangemerkt. Overigens is het vereiste ‘bestemd zijn voor verkoop’. Dat het tekoopbord nog niet in de tuin staat, hoeft dus geen belemmering te zijn.
  • Echtscheidingsregeling Wanneer de ene partner de woning verlaat, kan de woning voor die belastingplichtige nog twee jaar als eigen woning worden aangemerkt, indien de andere (gewezen) partner in de betreffende woning blijft wonen. Overigens geldt dit alleen voor het deel van de woning die de vertrokken partner in eigendom heeft.
  • Leegstand-/in aanbouwregeling Als de belastingplichtige een woning koopt of laat bouwen, kan de woning in de periode voordat de woning wordt bewoond als eigen woning worden beschouwd, mits de bedoeling bestaat om binnen drie jaar de woning te gaan gebruiken als hoofdverblijf. Deze bedoeling wordt elk jaar opnieuw getoetst. De regeling is dus niet beperkt tot drie jaar.
  • Uitzendregeling Wanneer de belastingplichtige enige tijd niet in de woning woont, maar wel van plan is terug te keren, kan de woning een eigen woning blijven voor de gehele periode. Gedacht kan worden aan situaties van uitzending naar het buitenland, verblijf in het ziekenhuis of de gevangenis. Voorwaarden zijn dat er minstens één jaar sprake was van een eigen woning op basis van de hoofdregel, anderen de woning niet gebruiken en niet elders een hoofdverblijf wordt verkregen.

Maar zijn deze regelingen ook te combineren? Dat is uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het geval, zoals ook blijkt uit een recente uitspraak van Hof Den Bosch (ecli:nl:ghshe:2019:1876) .

Casus

Belastingplichtige sloot in 2007 een overeenkomst tot bouw van een woning en kocht in dat jaar ook een stuk grond. Na het verkrijgen van de vergunningen in 2008 en 2009 begint halverwege 2009 uiteindelijk de bouw van de woning die bestemd was om als hoofdverblijf te gaan dienen voor de belastingplichtige. In 2010 komt de bouw stil te liggen en in 2012 besluit de belastingplichtige zijn in aanbouw zijnde woning te koop te zetten. De belastingplichtige wil zijn hypotheekrente in eerste instantie aftrekken op grond van de aanbouwregeling en vanaf 2012 op grond van de verhuisregeling. Die eerste regeling is geen probleem, hoewel de inspecteur van mening was dat de bouwperiode eerder was begonnen. Echter, de woning kan niet op grond van de verhuisregeling als eigen woning worden aangemerkt aldus het hof. Het moet in zo’n situatie namelijk gaan om een woning die in het kalenderjaar of in een van de drie voorafgaande jaren als eigen woning kon worden aangemerkt op grond van art. 3.110 lid 1 wet ib 2001 , zijnde de hoofdregel.

Combinatie In dit geval kon er dus geen combinatie worden gemaakt van de uitzonderingsregelingen. Echter, andere combinaties zijn zeker denkbaar, bijv. de echtscheidingsregeling en de verhuisregeling. Het is dus sterk afhankelijk van de omstandigheden. Overigens geldt bij combinaties dat de termijn niet verlengd wordt. Bij de combinatie echtscheidings- en verhuisregeling is de maximale termijn drie jaar door de termijn in de verhuisregeling.

Als de woning dan als eigen woning kan worden meegenomen, kan de rente worden afgetrokken. Althans, daar zijn ook genoeg voorwaarden en uitzonderingen te noemen. Maar die gaan dit artikel te buiten.

bz-advies

Het is mogelijk uitzonderingsregelingen te combineren. Dit is echter sterk afhankelijk van de omstandigheden. Houd daarbij in de gaten dat de termijn van de regeling niet wordt verlengd.

Ook als een woning geen hoofdverblijf is, kan er sprake zijn van een eigen woning. Houd daarbij de wettelijke vereisten van de uitzonderingsmogelijkheden goed in het oog, met name de termijnen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01