ZIEKTE EN RE-INTEGRATIE - 18.11.2019

De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering

De regering vindt dat de loondoorbetaling bij ziekte en de re-integratie duidelijker, makkelijker en goedkoper moet worden. Vanaf 1 januari 2020 kunnen MKB-bedrijven een verzuim-ontzorg-verzekering afsluiten. Wat is dat precies?

Waarom? Het doel van de overheid is om het werkgevers makkelijker te maken en hen te ontzorgen als werknemers door ziekte langdurig dreigen uit te vallen.

Niet alleen loon. De verzuim-ontzorg-verzekering keert niet alleen uit als een werknemer arbeidsongeschikt is. De verzuim-ontzorg-verzekering regelt daarnaast de arbodienstverlening. Alle kosten die een werkgever moet maken voor de re-integratie van een zieke werknemer (vanuit de Wet verbetering poortwachter) worden vanuit deze verzuimverzekering vergoed. De bedoeling is dat dit voor de MKB-werkgever minder rompslomp en meer gemak gaat opleveren.

Eén aanspreekpunt

Casemanager regisseert. De casemanager van de arbodienst krijgt de regierol. Deze casemanager wordt de procesregisseur die het hele ziekteproces gaat begeleiden. Hij is het aanspreekpunt voor werkgever, werknemer en de andere betrokken partijen. Hij moet alle problemen oplossen.

Langdurig verzuim. Als er een medewerker langdurig ziek is, moet de verzuimverzekeraar de schade hiervan betalen aan de werkgever. Deze periode is maximaal 104 weken. Tot nu toe kreeg de werkgever in zo’n geval later meestal een forse premieverhoging van de verzuimverzekeraar, ook al kon hij niets aan het verzuim doen. De minister heeft aan de verzekeraars gevraagd of in zulke gevallen de premies meer kunnen aansluiten en minder hard kunnen stijgen. In de praktijk zal moeten blijken of dit het geval is. Tip. Verzekeraars moeten in hun offertes nu al rekening houden met mogelijke toekomstige stijgingen.

Poortwachterproof

WIA-keuring. Wanneer er een WIA-keuring aangevraagd wordt, kijkt het UWV of er aan alle voorwaarden uit de Wet verbetering poortwachter is voldaan. Is het UWV van mening dat hier onvoldoende aan gedaan is, dan volgt er nog een derde jaar van loondoorbetaling bij ziekte (de zogenaamde ‘loonsanctie’).

Garantie. Voor de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering zal een poortwachtergarantie gaan gelden. Heeft u alle adviezen van de arbodienst opgevolgd, dan betaalt de MKB-verzuim-ontzorg-verzekeraar ook de loonsanctie.

Wat kunt u nu het beste doen?

Naast deze MKB-verzuim-ontzorg-verzekering blijft de ‘gewone’ verzuimverzekering ook bestaan. Tip. Vraag uw adviseur om een vergelijking als u nu al een verzuimverzekering heeft. Tip. Bekijk niet alleen de verschillen in premies, maar ook de dekkingen en arbodiensten.

Arbodienst. De meeste verzekeraars zullen aangeven dat u verplicht wordt om over te stappen naar de arbodienst waar zij mee samenwerken. Dat is enerzijds logisch, want zij zijn op elkaar ingericht, maar anderzijds kan uw bestaande (lokale) arbodienst beter op uw organisatie inspelen en kunnen de lijnen korter zijn. Neem dit in overweging.

Vergelijk. Heeft u nog helemaal geen verzuimverzekering en een contract bij een arbodienst, vergelijk dan beide mogelijkheden. Vaak moet u een contract bij een arbodienst ruim van tevoren opzeggen. Informeer daarnaar.

De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering kent standaard niet alleen een dekking voor het loon tijdens ziekte, maar ontzorgt (kleine) werkgevers ook door een casemanager in te zetten die de regie voert over de re-integratie. Bovendien geldt er voor deze verzekering een poortwachtergarantie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01