FISCALE WINST - 28.11.2019

Herinvesteringsreserve en berekening investeringsaftrek

Als u in uw BV een zogeheten ‘herinvesteringsreserve’ heeft gevormd en vervolgens inderdaad herinvesteert, dan mag u over deze nieuwe investering investeringsaftrek claimen. U moet hierbij wel even opletten. Hoe zit dat?

Herinvesteringsreserve. Op het moment dat uw BV een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet uw BV over deze winst in principe vennootschapsbelasting betalen. Dit kan worden voorkomen door het vormen van een herinvesteringsreserve (HIR). Daarmee wordt de boekwinst uitgesteld en uiteindelijk afgeboekt op de aanschafwaarde van een nieuw bedrijfsmiddel. Het afschrijvingspotentieel van dit nieuwe bedrijfsmiddel wordt dan uiteraard wel verminderd.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Op deze nieuwe investering mag u gewoon Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) claimen. De vraag is echter van welke waarde hierbij dan moet worden uitgegaan, van de aanschafwaarde of van de aanschafwaarde verminderd met de HIR. Dit is van belang omdat de hoogte van de KIA wordt bepaald door het geïnvesteerde bedrag.

De keuze is aan u

HIR wel of niet in mindering? Fiscaal mag u zelf bepalen of de HIR wel of niet in aanmerking wordt genomen bij het bepalen van de hoogte van de KIA. Nu denkt u waarschijnlijk dat het altijd beter is om de HIR niet in mindering te brengen op de aanschafwaarde. Een hoge investering leidt immers tot meer KIA?! Dit is echter niet het geval. Er zijn situaties denkbaar waarbij het juist profijtelijk uitpakt om de HIR wel in mindering te brengen op de aanschafwaarde.

Voorbeeld.Stel, uw BV heeft een HIR van € 50.000 staan. Vervolgens wordt er geherinvesteerd in een nieuwe machine met een aanschafwaarde van € 120.000. De overige investeringen door de BV bedragen dit jaar € 200.000. Als u ervoor kiest om de HIR voor de berekening van de KIA niet in aanmerking te nemen, bedraagt de totale investering € 320.000. Dit ligt boven het maximum van de KIA waardoor uw BV hier geen aanspraak op kan maken. Door de HIR wel te verrekenen, komen de totale investeringen onder het maximum. Er kan dan door de BV aanspraak worden gemaakt op een KIA van € 3.664.Let op 1.  Niet alleen het maximum is van belang. Zo leveren jaarlijkse investeringen van € 90.000 meer KIA op dan investeringen van € 110.000. Let op 2. Uw keuze geldt voor alle investeringsaftrekregelingen. Dus als u zowel KIA als MIA (Milieu-investeringsaftrek) kunt claimen, dan kiest u voor beide of er wel of geen rekening wordt gehouden met de HIR.

Rekentool ‘Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)’ (BT 24.19.04)

Desinvestering

Binnen vijf jaar. Er is nog een ander aspect om rekening mee te houden. Als het nieuwe bedrijfsmiddel binnen vijf jaar na het begin van het kalenderjaar van aankoop weer wordt verkocht, krijgt u te maken met een desinvesteringsbijtelling. De eerder genoten KIA wordt daarmee gecorrigeerd. Uitgangspunt hierbij is in principe de overdrachtswaarde van het verkochte bedrijfsmiddel. Dit kan ervoor zorgen dat u een deel van de eerder genoten KIA moet terugbetalen. Als u er echter voor kiest om op de nieuwe investering de HIR te verrekenen, dan zal deze correctie waarschijnlijk kleiner zijn. Uitgangspunt voor de desinvesteringsbijtelling wordt dan namelijk de boekwaarde van het bedrijfsmiddel. Hierop is dus ook de HIR in mindering gebracht waardoor deze waarde in de regel lager zal zijn dan de overdrachtswaarde.

Er zijn situaties waarbij het voordelig uitpakt om bij de berekening van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek de herinvesteringsreserve in mindering te brengen op de aanschafwaarde van het vervangende bedrijfsmiddel. Met onze rekentool kunt u zelf berekenen wat voor u het meest gunstig is.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01