PERSONEEL - 28.11.2019

Ontslagplicht bij een slapend dienstverband?

Als een medewerker twee jaar ziek is, kiezen sommige werkgevers ervoor deze niet te ontslaan, maar het dienstverband ‘slapend’ te houden. Zo voorkomen zij dat er een transitievergoeding moet worden betaald. Hoe gaan rechters daarmee om?

Waarom slapend dienstverband?

Transitievergoeding. Als werkgever moet u de werknemer die u ontslaat en die langer dan twee jaar bij u heeft gewerkt, een transitievergoeding betalen. Dat moet ook als de werknemer twee jaar ziek is geweest. En dat terwijl u in die twee jaar zijn loon heeft doorbetaald, hem heeft gere-integreerd, hem heeft ondersteund, etc.

Niet fair. Veel werkgevers vinden het unfair als zij na twee jaar loondoorbetaling bij het ontslag ook nog eens een transitievergoeding moeten betalen. Bovendien hoeven zij na twee jaar het loon niet meer door te betalen en verricht de werknemer geen werkzaamheden meer. Daarom ontslaan zij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer niet en wordt het dienstverband een slapend dienstverband. Let op. Als de werknemer na die twee jaar weer kan werken, moet u hem dat werk ook geven. Hij is immers nog steeds bij u in dienst.

Compensatie

Transitievergoeding. De Regeling compensatie transitievergoeding bepaalt dat een werkgever die een transitievergoeding betaalt aan de werknemer die na twee jaar ziekte is ontslagen, wordt gecompenseerd. De regeling zal in werking treden op 1 april 2020 en geldt voor alle transitievergoedingen die na 1 juli 2015 zijn betaald aan een werknemer die twee jaar ziek is geweest.

Is er dan een ontslagplicht? Maar wat nu als de werkgever de werknemer die twee jaar ziek is, niet wil ontslaan, ondanks het feit dat hij gecompenseerd zal worden voor de betaalde transitievergoeding? Hoe gaan rechters daar dan mee om? Wat kunnen we leren van recente rechtspraak?

Hoe gaan rechters ermee om?

Opvallend. De uitspraken die de werkgever verplichten mee te werken aan een beëindiging gaan vooral over een werknemer die langdurig en duurzaam arbeidsongeschikt is en geen kans heeft op re-integratie en een werkgever die de financiële mogelijkheid heeft om de transitievergoeding te betalen.

Verplicht meewerken? Rechters denken verschillend over het antwoord op de vraag of de werkgever mee moet werken aan het verzoek van de werknemer om het slapend dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen. Daarom moest de Hoge Raad duidelijkheid geven.

Advies. Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de werkgever op basis van goed werkgeverschap in beginsel de arbeidsovereenkomst moet beëindigen onder toekenning van een transitievergoeding (ECLI:NL:HR:2019:1734) . De Hoge Raad volgt hiermee het advies op dat de advocaat-generaal eerder gaf.

Hoe gaat u hiermee om?

Belangenafweging. Het is niet verstandig zonder meer te weigeren een slapend dienstverband te beëindigen. Een rechtbank zal immers uw belangen en die van de werknemer tegen elkaar afwegen. De uitkomst van die belangenafweging is onzeker omdat de feitelijke situatie en belangen altijd anders zijn. Wat is dus verstandig?

  1. Ga na hoeveel slapende dienstverbanden er in uw bedrijf zijn.
  2. Weeg af hoe u op een beëindigingsverzoek van de werknemer wilt reageren.
  3. Leg dit vast in een plan van aanpak.
  4. Win zo nodig juridisch advies in.
Rechters zijn het er niet over eens of werkgevers mee moeten werken aan het beëindigen van een slapend dienstverband. Nu is er duidelijkheid want de Hoge Raad vindt van wel. Breng daarom in kaart of er in uw bedrijf werknemers met een slapend dienstverband zijn en maak daar een plan van aanpak voor.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01