BEVEILIGING - PRIVACY - 21.11.2019

Sociale media met aandacht voor privacy

U vindt socialemediakanalen als WhatsApp, Skype en Facebook handig om contact te houden met collega’s, vrienden en familie, maar u maakt zich ernstig zorgen over uw privacy. Er zijn ook meer privacybewuste alternatieven.

qTox

Clients. Tox is een gratis berichtensysteem dat versleutelde chats en videoconferenties mogelijk maakt. In tegenstelling tot diensten als Skype en WhatsApp maakt het gebruik van een peer-to-peernetwerk, wat inhoudt dat er geen centrale servers zijn die uw chatgeschiedenis opslaan. Op  https://tox.chat/download.html kunt u terecht voor een overzicht van de belangrijkste programma’s en apps om Tox te gebruiken. Er zijn apps voor mobiele platformen (Antidote voor iOS en Antox voor Android) en desktopprogramma’s voor macOS, Linux en Windows. qTox is een van de populairste desktopapplicaties.

Functies . Nadat u een account heeft gecreëerd, kunt u aan de slag. Contacten toevoegen, doet u door het Tox ID in te vullen of door de bijhorende QR-code te scannen. Zodra het contact uw aanvraag heeft aanvaard, kunt u een chatsessie starten. Naast tekst is het ook mogelijk emoticons, schermafdrukken en bijlagen mee te sturen. U kunt ook een audio- of videogesprek starten, maar die blijken niet altijd even kwaliteitsvol of stabiel. Groepchats zijn eveneens mogelijk.

Privacy. Er zijn opties om uw lokale gespreksgeschiedenis te verwijderen of om deze niet langer bij te houden. qTox maakt ook gebruik van solide encryptie om uw gesprekken te beveiligen.

Tip.  Wilt u ook uw IP-adres onzichtbaar maken, dan moet u een VPN-service gebruiken.

MeWe

Privacy. MeWe ( https://mewe.com ) is een Amerikaanse socialenetwerksite die een privacybewust alternatief voor Facebook wil zijn. Op  https://mewe.com/privacy krijgt u uitgebreid toelichting over de maatregelen die uw privacy moeten waarborgen. Tot de belangrijkste horen het gebruik van encryptie, het niet traceren van gebruikers en het niet delen van content met derde partijen. Fijn is nog dat MeWe geen advertenties toont.

Extra’s. MeWe is beschikbaar voor diverse platformen, zowel voor de desktop als mobiel en is gratis. U betaalt alleen voor extra opties als aangepaste emoji’s, audio- en videochats (circa $ 2 per maand), extra cloudopslag (gratis tot 8 GB, 50 GB kost circa $ 4 per maand) en eigen MeWe-pagina’s (circa $ 2 per maand).

Functies. U kunt niet alleen tekst in uw feeds stoppen, maar ook foto’s, video’s, audio’s en bestanden. Geüploade content blijft bewaard in uw MeWe-cloud, zodat u deze van daaruit opnieuw kunt posten. Als u dat wenst, kunt u uw data daar altijd zelf weer verwijderen. U kunt een-op-een (audio- en video)chats starten, maar u kunt ook lid worden van allerlei groepen of u creëert uw eigen groep(en) waarbij u zelf bepaalt wie er lid kan worden. Evenementen inplannen kan eveneens.

Let op 1. Lijkt MeWe u wel iets, probeer het dan eerst een tijdje uit alvorens u eventueel overweegt uw account bij andere sociale media op te zeggen. Er zijn namelijk ook heel wat gebruikers die niet zo tevreden zijn over bepaalde functies en die klagen over een niet goed functionerende helpdesk.

Let op 2. Uiteraard is de community bij Tox en MeWe veel beperkter dan bij de grote namen. U moet dus anderen overtuigen om deze alternatieven ook te gebruiken als u met hen wilt communiceren.

Is privacy voor u cruciaal, overweeg dan diensten als Tox en MeWe. Ze bieden best wat mogelijkheden, maar de community is natuurlijk veel beperkter. U moet dus uw kennissen overtuigen om deze alternatieven ook te gebruiken als u met hen wilt communiceren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01