HANDELSPRAKTIJK - 09.03.2023

Als de ene dienst de andere waard is, barteren, oftewel: ruilhandel is meer en meer de trend, wat administratief?

U helpt een collega-ondernemer ergens mee. Als tegenprestatie helpt hij u met gesloten beurs. Niets aan de hand zou u zeggen, maar ook hier gelden regels voor. Hoe administreert u dit barteren en zijn er ook fiscale valkuilen?

We noemen het barteren

Misschien denkt u geeneens aan zakendoen. U wilt een collega-ondernemer gewoon ergens mee van dienst zijn en later doet hij wat voor u terug. Toch is dat een vorm van ruilhandel. Stel, u heeft een IT-bedrijf. Een ondernemer uit uw netwerkclub heeft een slijterij en er gaat iets mis met zijn website. “Ach,” zegt u, “dat fiks ik wel even.” Uit dank krijgt u een doosje wijn. Of u bent stratenmaker en maakt een oprit voor de elektricien en deze maakt een extra groep in uw meterkast. We noemen dit zakelijk ruilen ook wel barteren.

Als u het groter aanpakt. Voor een dergelijke eenmalige dienst en wederdienst doet u wellicht niet zo moeilijk. Maar als het vaker voorkomt of als er grotere bedragen mee gemoeid zijn, zult u het goed moeten aanpakken. Het kan bijv. best interessant zijn als een onderneming tijdelijk in moeilijk vaarwater verkeert. Met barteren is er tenslotte geen geld gemoeid.

Pak het zakelijk aan. Bepaal van tevoren goed de waarde van de prestatie die u gaat leveren en laat u goed over de tegenprestatie informeren. Breng eventueel officieel een offerte uit en laat voor de opdracht tekenen. Tip.  Leg de gemaakt afspraken vast in een overeenkomst of bevestig minimaal een beschrijving van de te ruilen goederen of diensten, de waarde ervan en de levertijd. Let op.  De basis voor de overeengekomen ruilwaarde is altijd de verkoopprijs.

De administratie en btw. Ook een ruiltransactie moet u in uw administratie verwerken. U moet elkaar een btw-factuur sturen en de btw moet u meenemen in uw btw-aangifte. Bij gelijke bedragen en gelijke btw-tarieven vallen de af te dragen btw en de in minder gebrachte voorbelasting tegen elkaar weg. Let op.  Maar dat geldt niet als er verschillende btw-tarieven gehanteerd worden of als één ondernemer onder de kleineondernemingsregeling valt of van btw is vrijgesteld en helemaal geen btw factureert.

Voor meer informatie over vrijgestelde prestaties ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 30, nr. 3.

Sponsoren in natura. Geeft u weleens wat weg aan een goed doel, dan ziet de Belastingdienst dit ook als barteren en moet u een factuur uitreiken en de ontvanger ook.

Actief op zoek naar barterpartners

Er bestaat tegenwoordig ook de mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde ‘ruilplatforms’ op internet die bemiddelen tussen bedrijven die iets te ruilen hebben. Tip.  Twee grote platforms zijn Bartering.nl ( https://www.bartering.nl ) en TradeXchange ( https://www.tradexchange.nl ), sinds 2018 ook eigenaar van Batering.nl. Beide hebben een eigen systeem van onderlinge verrekening van de ruilwaarde.

Barter eenheden. De een werkt met barter eenheden (BE) en de ander met Trade Euro’s. Buitenlandse websites werken weer vaak met vouchers of cryptomunten.

Goed verdiepen in ruiltransacties. Dit is een echte manier van zakendoen en u ontkomt er niet aan om u hier goed in te verdiepen. De websites zijn hierover wel heel duidelijk, maar het is niet gratis. De kosten variëren van enkele tientjes per jaar tot circa 5 % transactiekosten.

Als u sporadisch diensten of producten ruilt (bartert), zult u zich over de administratie niet zo druk maken. Maar als u het wat groter aanpakt, moet u zeker een barterovereenkomst overwegen en u moet sowieso elkaar een (btw-)factuur sturen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01