PRIVÉ - 15.03.2023

Een echtscheidingsclausule in uw testament

Wellicht heeft u kennisgenomen van de nieuwe recente perikelen bij de familie Hazes. De partner van de overleden volkszanger zou mogelijk geen erfgenaam zijn vanwege een geldende echtscheidingsclausule. Wat houdt zo’n clausule in?

Wanneer speelt dit? Een echtscheidingsclausule is een testamentaire bepaling die ervoor zorgt dat partners die in scheiding verkeren, niet van elkaar kunnen erven. Normaliter, zonder testament, erft de partner het hele vermogen en moeten eventuele kinderen op hun erfdeel wachten totdat deze langstlevende partner ook is overleden. Let op.  Of u al dan niet gehuwd bent onder het maken van huwelijkse voorwaarden, maakt voor het erfrecht gedurende de echtscheidingsprocedure in dat geval overigens ook niet uit. Huwelijkse voorwaarden bieden bescherming bij scheiden (dus pas nadat de scheiding is uitgesproken) en niet bij overlijden.

In testament regelen

Tijdens de echtscheidingsprocedure. In een testament kunt u laten opnemen dat uw partner niets van u erft indien er op het moment van uw overlijden sprake is van een reeds ingediende aanvraag tot echtscheiding of scheiding van tafel en bed (ongeacht op wiens verzoek er tot scheiding wordt overgegaan). Zoals u weet, kunnen echtscheidingsprocedures vaak (zeer) lange tijd in beslag nemen, zeker als er sprake is van mediation, laat staan van een vechtscheiding. Let op. Al deze tijd bent u juridisch nog steeds getrouwd, totdat het vonnis van de rechtbank is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Al deze tijd kan uw (toekomstige) ex-partner aanspraak maken op een deel van uw vermogen bij uw onverhoopt overlijden.

Waarom zo’n clausule? In de praktijk blijkt dat veel mensen ofwel gehuwd zijn zonder het maken van huwelijkse voorwaarden, dan wel al jarenlang niet hebben geleefd conform deze voorwaarden. In dat geval kan de partner nog steeds recht hebben op een deel van het gezamenlijke vermogen. De echtscheidingsclausule voorkomt dan echter dat deze partner ook recht kan doen gelden op (een gedeelte van) uw vermogen.

Geen aanspraak op uw vermogen. Met zo’n echtscheidingsclausule bent u ervan verzekerd dat gedurende de looptijd van het verzoek tot echtscheiding, uw partner geen aanspraak kan maken op uw vermogen. Let op. Mocht u op enig moment tijdens deze lange procedure besluiten toch weer samen te gaan wonen, denk er dan wel aan om de aanvraag tot echtscheiding ook formeel in te trekken. Doet u dat niet, dan erft uw partner op grond van deze (vaak vergeten) echtscheidingsclausule niet van u en dat wilt u dan wellicht toch weer wel.

Na een eerdere scheiding

Kinderen uit een eerder huwelijk. Ook als u al eerder gescheiden bent en kinderen heeft, doet u er goed aan om over uw testament na te denken. Zeker als er nog minderjarige kinderen zijn. In dat geval kunt u namelijk in uw testament weliswaar uw kinderen als enig erfgenaam hebben opgenomen, maar bij uw overlijden zal het beheer over dat vermogen dan meestal toch bij de andere ouder (uw ex-partner) als wettelijk vertegenwoordiger berusten. Let op 1. Als u dat wilt voorkomen, dan zult u in uw testament een andere bewindvoerder over dat vermogen moeten aanwijzen. Bepaal daarbij ook tot welke leeftijd dat vermogen bij de kinderen onder bewind moet komen te staan. Let op 2.  Bovendien heeft de langstlevende ouder op grond van de wet het wettelijk vruchtgenot (het rendement) over dat vermogen. Ook dat kunt u in uw testament uitsluiten.

Met een echtscheidingsclausule voorkomt u dat uw (ex-)partner van u erft bij onverhoopt overlijden van u tijdens de vaak langdurige echtscheidingsprocedure. Beoordeel ook of het erfdeel voor eventuele kinderen onder beheer van een andere bewindvoerder moet komen en regel zo nodig wie daarover het vruchtgebruik moet krijgen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01