PERSONEEL - 15.03.2023

Fiets van de zaak en reiskostenvergoeding, het mag simpeler

Als u aan werknemers een fiets van de zaak ter beschikking stelt en u daarnaast ook een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wilt uitbetalen, leidt dat vaak tot onbedoelde hoge administratieve lasten. Daaraan komt nu een eind.

Fiets ter beschikking

Woon-werkverkeer. U mag een werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding betalen van € 0,21 per kilometer voor woon-werkverkeerkilometers als de werknemer regelmatig reist tussen woning en werk. Let op. Als de werknemer voor deze reizen echter gebruikmaakt van een vervoermiddel dat u ter beschikking stelt, bijv. een fiets of een auto, dan geldt deze regeling niet. De werknemer heeft dan immers geen kosten.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 3 vindt u de rekentool Fiets van de zaak werknemer.

Met eigen vervoermiddel. Op dagen waarop een werknemer met de ter beschikking gestelde fiets naar het werk komt, mag u dus geen onbelaste reiskostenvergoeding betalen. Op andere dagen wel, als de werknemer dan reist met een eigen vervoermiddel. Om deze regeling goed uit te voeren, moet u dus exact weten wanneer de werknemer op welke manier naar het werk komt.

Per dag beoordelen. Voor werknemers die altijd met de door u ter beschikking gestelde fiets komen, is dat natuurlijk geen probleem, maar voor veel anderen wel. Vooral als er geen sprake is van een vast reispatroon, maar de werknemer het van het weer af laat hangen of hij met de fiets of met zijn eigen auto naar zijn werk gaat. In deze gevallen moet er per dag beoordeeld worden of u een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,21 per kilometer mag uitbetalen voor woon-werkverkeer of niet.

Voor meer informatie over de fiets van de zaak, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 3.

Goedkeuring

Individuele afspraken maken. De staatssecretaris van Financiën heeft nu goedgekeurd dat u met uw werknemer individueel afspraken kunt maken over de vraag op hoeveel dagen per week er met de eigen auto wordt gereisd en op hoeveel dagen per week er met de fiets van de zaak wordt gereisd. Tip. Deze afspraak kan gebruikt worden om een vaste maandelijkse onbelaste reiskostenvergoeding te bepalen.

Per werknemer. De afspraken die u maakt, moeten wel zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer en voldoende realiteitswaarde hebben. Er is dus per werknemer een afspraak nodig die vastgelegd moet worden. Als deze er eenmaal is, kunt u een vaste maandelijkse onbelaste vergoeding uitbetalen.

Incidentele afwijking geen probleem. Een incidentele afwijking van deze afspraak hoeft dan niet te leiden tot een aanpassing van de vergoeding van de betreffende maand.

Conclusie

Afspraak over vast reispatroon. Om te voorkomen dat u voor een werknemer die gebruikmaakt van een fiets van de zaak per dag moet bijhouden hoe de werknemer naar de werkplek is gereisd, mag u een afspraak met de werknemer maken over het vaste reispatroon. Deze afspraak mag gebruikt worden om de vaste maandelijkse onbelaste reiskostenvergoeding te berekenen voor woon-werkverkeer. Tip. Als de werknemer een keer afwijkt van het afgesproken patroon, hoeft de vergoeding niet meteen aangepast te worden. De afspraak moet natuurlijk wel realistisch zijn.

U mag met een werknemer met een fiets van de zaak afspraken maken over het vaste reispatroon. Deze mag u gebruiken om de vaste maandelijkse onbelaste reiskostenvergoeding te berekenen voor woon-werkverkeer. Als er een keer wordt afgeweken van het afgesproken patroon, hoeft de vergoeding niet meteen aangepast te worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01