WOZ - 20.03.2023

Ruziënde erfgenamen hebben recht op een WOZ-beschikking

Stel, u erft een woning, maar er ontstaat ruzie onder de erfgenamen. Over deze woning is erfbelasting verschuldigd. De Belastingdienst gebruikt daarbij de WOZ-waarde in het jaar van overlijden. Kunt u daar nog bezwaar tegen maken?

WOZ-waarde in jaar van overlijden. Omdat de WOZ-waarde van een geërfde woning de grondslag voor de erfbelasting vormt, hebben erfgenamen belang bij een zo laag mogelijke WOZ-waarde. Nu komt het regelmatig voor dat erfgenamen ruziën over de verdeling van de erfenis. Het kan dan soms jaren duren voor er een boedelverdeling plaatsvindt. Op enig moment zal er erfbelasting moeten worden betaald en gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde die gold in het jaar van overlijden van de erflater.

Voor meer informatie over de waardering van woningen voor de erfbelasting, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 3.

Bezwaar maken. Als erfgenaam kan het lonen om bezwaar te maken tegen deze WOZ-waarde. De bezwaartermijn is dan echter vaak allang verstreken. Hoe lost u dit op? Een dergelijke casus speelde onlangs bij de rechter (ECLI:NL:RBZWB:2022:7986) .

Wat speelde er?

WOZ-waarde veel te hoog. X heeft samen met zijn vrouw een woning en overlijdt in 1999. Vervolgens overlijdt de vrouw in 2010 en laat de woning na aan haar twee zonen en kleinkinderen. Na jarenlange strijd over de verdeling van de nalatenschap willen de erfgenamen de WOZ-waarde 2010 alsnog aanvechten. De WOZ-waarde 2010 bedraagt namelijk € 943.000, terwijl de woning in 2019 is verkocht voor € 660.000. Hierdoor moeten de erfgenamen fors meer erfbelasting betalen.

Nieuwe WOZ-beschikking. Om een reguliere bezwaarprocedure te doorlopen, vragen de erfgenamen de gemeente om een zogenaamde ‘artikel 26/artikel 28 WOZ-beschikking’. De gemeente weigert deze echter af te geven, omdat de erfgenamen niet geregistreerd staan in de Basisregistratie Kadaster (BRK).

Oordeel rechter

Gemeente moet WOZ-beschikking afgeven. De rechter oordeelt dat de gemeente niet zomaar mag uitgaan van hetgeen in de BRK staat. De gemeente moet de erfgenamen de mogelijkheid geven om aannemelijk te maken dat zij erfgenamen zijn en dus een belang hebben bij de WOZ-waarde. In dit geval hebben de erfgenamen een financieel belang, omdat de WOZ-waarde 2010 de grondslag vormt voor het bepalen van de hoogte van de erfbelasting. Het staat vast dat de vrouw van X in 1999 volledig eigenaar werd van de woning en zij bij haar overlijden in 2010 de woning naliet aan haar twee zonen en kleinkinderen. De gemeente is daarom verplicht om een WOZ-beschikking af te geven voor het belastingjaar 2010. De erfgenamen kunnen vervolgens binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar aantekenen.

Wat te doen als u een woning erft?

Bezwaar maken? Zodra u een woning erft, is het raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-waarde van de woning in dat jaar. Stuurt de gemeente een WOZ-beschikking in het jaar van overlijden op naam van de erven, dan is het raadzaam om binnen zes weken bezwaar aan te tekenen. Tip.  Verzoek in het bezwaarschrift altijd om een (telefonische) hoorzitting, zodat de gemeente het bezwaar niet ‘zomaar’ kan afhandelen.

Bezwaartermijn verstreken? Is de bezwaartermijn al verstreken, dan kunt u als erfgenaam altijd om een artikel 26/artikel 28 WOZ-beschikking verzoeken. U ontvangt dan een WOZ-beschikking op uw naam en kunt dan alsnog bezwaar maken.

Staat de WOZ-beschikking op naam van de erflater(s), vraag dan om een artikel 26/artikel 28 WOZ-beschikking. Geef aan dat u een belang heeft bij de WOZ-waarde vanwege de erfbelasting en laat met stukken zien dat u erfgenaam bent. De gemeente mag uw verzoek niet afwijzen, omdat u wellicht nog niet bij het Kadaster staat vermeld.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01