SUBSIDIE - 09.03.2023

Subsidie Brexit nog tot en met 31 maart 2023 aanvragen

Er zijn nogal wat bedrijven de dupe geworden van het feit dat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. Geldt dat ook voor uw bedrijf, dan heeft u wellicht recht op de BAR. Wanneer nog aan te vragen?

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

De BAR bestaat uit twee onderdelen, maar u kunt alleen nog subsidie aanvragen voor kosten die u al gemaakt heeft vanwege de Brexit. Het gaat daarbij onder meer om de kosten van voorlichtingscampagnes, opleidingen, aanpassingen van uw ICT, externe consultancy en van kosten voor beroepsvervoerders. De kosten van omzetverlies komen niet voor de subsidie in aanmerking.

Voorwaarden. Als u voor de BAR in aanmerking wilt komen, heeft u van alle kosten de facturen nodig om de opgevoerde kosten te onderbouwen. Ook heeft u bij de verschillende subsidieposten een verklaring nodig dat u aan de eisen van de regeling voldoet. Daarnaast heeft u, afhankelijk van de subsidiepost, extra bewijs nodig, zoals btw-aangiften of een overzicht van uw douaneaangiften.

Waarvoor subsidie?

Subsidie voorlichtingscampagne. Het gaat daarbij om kosten die zijn gemaakt voor het ontwikkelen van communicatiemiddelen voor een voorlichtingscampagne. Alleen kosten van extern ingehuurd personeel vallen onder de regeling en niet die van eigen werknemers.

Subsidie voor opleidingen. Deze subsidie betreft een aantal opleidingen vanwege gewijzigde douaneprocedures. Het gaat om opleidingen voor werknemers die op het moment van de aanvraag al bij u in dienst waren. Reis- en verblijfkosten komen niet in aanmerking voor subsidie.

Subsidie aanpassing ICT. Het gaat hier om eenmalige kosten voor de aanschaf van douaneaangiftesoftware en andere producten die nodig zijn voor douaneaangiften.

Subsidie externe consultancy. U komt in aanmerking voor deze subsidie als u kosten moest maken voor advies van een consultant. U komt alleen voor de tegemoetkoming in aanmerking als het advies is gegeven door een externe consultant, het incidenteel advies betreft en niet behoort tot uw gewone bedrijfsuitgaven.

Subsidie beroepsvervoerders. Deze subsidie is bestemd voor logistieke dienstverleners die door de Brexit noodzakelijke tijdelijke bedrijfskosten moesten maken voor het beroepsvervoer over de weg. U komt in aanmerking voor subsidie voor de kosten van de inhuur van opleggers voor vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook voor aanpassingen van ICT kunt u subsidie krijgen.

Voordat u een aanvraag doet

Duidelijk is dat de BAR nogal wat voorwaarden kent. Dat is de reden waarom u op de website van de uitvoerende instantie, de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een regelhulp aantreft. Via deze regelhulp kunt u nagaan voor welke subsidie u in aanmerking komt en wat de hoogte van de subsidie voor u is. Na het invullen van uw gegevens ontvangt u op uw e-mailadres een document met een indicatie van de tegemoetkoming.

Aanvragen tot en met 31 maart 2023

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de BAR aanvragen bij RVO.nl. De aanvraag voor de subsidie voor al gemaakte kosten is onlangs verlengd en is open tot en met 31 maart 2023, 17.00 uur. Aanvragen doet u digitaal en u dient in te loggen met eHerkenning.

Heeft u kosten gemaakt vanwege de Brexit, dan kunt u in een aantal gevallen subsidie krijgen. Vergeet deze niet uiterlijk 31 maart 2023, 17.00 uur aan te vragen. Voorkom vergeefse moeite en check vooraf met de regelhulp of u voor de BAR in aanmerking komt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01