GEZONDHEIDSRECHT - 13.03.2023

Wat moet u weten over de herziene Gedragscode Openheid medische incidenten (GOMA)?

Onlangs is de Gedragscode Openheid medische incidenten herzien. Deze GOMA 2022 geeft houvast aan onder andere zorgverleners, patiënten en verzekeraars die betrokken zijn bij incidenten of fouten in de zorg. Wat is het nut van deze nieuwe code?

Aanpak bij een incident

Gericht op de aanpak. De Gedragscode Openheid medische incidenten (GOMA) 2022 is gericht op een redelijke, rechtvaardige en voortvarende aanpak in situaties waarin de patiënt te maken heeft met een medisch incident. Met het volgen van de code kan dit worden behandeld in een klimaat van wederzijds vertrouwen, transparantie en samenwerking.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 16, nr. 3 vindt u de GOMA 2022.

Brede ondersteuning. De code wordt ondersteund en uitgedragen door alle beroepsbeoefenaren en organisaties die te maken hebben met medische incidenten en de behandeling van daaruit voortvloeiende klachten en schadeclaims. De GOMA 2022 is opgesteld in overleg met vertegenwoordigers van onder andere KNMG, Verbond van Verzekeraars en Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).

Voor wie? De code richt zich op alle zorgaanbieders en zorgverleners in de zorg die met een incident als bedoeld in deze code te maken krijgen, net als de doelgroepen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). De code is daarom niet alleen relevant voor ziekenhuizen, maar ook voor zorgaanbieders en zorgverleners in andere zorgsectoren, zoals de GGZ, de huisartsenzorg en particuliere klinieken. De code richt zich naast patiënten en hun belangenbehartigers ook op schadebehandelaars van verzekeraars van medische aansprakelijkheid en van ziekenhuizen.

Wat is er nieuw?

Nieuwe relevante aspecten. In de nieuwe code is een aantal belangrijke zaken aangevuld. De code:

  • is nu ook afgestemd op de praktijk van zelfregelende ziekenhuizen;
  • heeft nieuwe ontwikkelingen in de wetgeving en deze zijn verwerkt;
  • is beter toepasbaar voor zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen;
  • bevat nu ook inhoud van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), waardoor in het geval van schade door medisch handelen de belangrijkste normen en aanbevelingen in één code te vinden zijn;
  • is aangevuld met nieuwe wetgeving, zoals de Wkkgz, privacywet AVG en Wgbo, maar ook met tuchtrechtelijke eisen die gesteld zijn aan de professionele verantwoordelijkheid van zorgverleners in het omgaan met incidenten.

Opbouw GOMA 2022

Aanbevelingen. De code bevat naast begripsomschrijvingen een aantal aanbevelingen over:

  • uitgangspunten;
  • signaleren, communiceren en onderzoeken;
  • herstellen en oplossen;
  • afhandeling verzoeken tot compensatie.

Alle aanbevelingen zijn voorzien van een heldere toelichting en bij één aanbeveling is een addendum opgenomen (nr. 23): “ Bij een blijvend verschil van inzicht op medisch gebied vragen partijen zo mogelijk gezamenlijk een deskundigenonderzoek aan en communiceren zij daarover open en voortvarend met elkaar. Zij delen de kosten in gelijke mate ). Het gaat om een mogelijke oplossing in het geval er argwaan bestaat ten aanzien van de medische adviezen die verzekeraars gebruiken om tot een standpunt over het medisch handelen van de aangesproken zorgverlener te komen”.

Maak gebruik van de nieuwe GOMA als zich op de werkvloer na een medisch incident problemen en dilemma’s voordoen met betrekking tot openheid over incidenten en fouten en de afwikkeling van medische schadeclaims.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01